De Tocht der Tochten

In Leeuwarden

Te voet, op de fiets, met de motor of zelfs per boot. Maar bovenal bekend al schaatsend: de 200 kilometer lange Elfstedentocht. Wie kent ‘m niet? Al ruim 110 jaar een begrip, niet alleen in Friesland. Bibberend en hopelijk met scherp geslepen ijzers waagden duizenden bikkels zich voor het laatst in 1997 over de bevroren Friese wateren, langs de elf Friese steden. Over de hele route stond de kant vol met trouwe supporters, die de schaatsers overal in de ijzige kou aanmoedigden. Met behulp van koek en zopie, een verwarmend Boomsa kruidenbittertje of puur op karakter zagen zij Klasina Seinstra en Henk Angenent in 1997 binnen 8 uur over de finish gaan. Hoewel het inmiddels al meer dan 25 jaar geleden is dat er een Elfstedentocht plaats vond, blijft de winter hét moment om verhalen over de Tocht der Tochten op te halen. 

Dag van de Elfstedentocht

Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Daarom is 15 januari uitgeroepen tot Dag van de Elfstedentocht, een dag die in het teken staat van de Elfstedencultuur. Dit jaar wordt het evenement online georganiseerd. Nederlandse erfgoedinstellingen presenteren via de hashtag #11DAG21 hun meest bijzondere objecten en archieven over de schaatstocht. Wil je ook meedoen? Iedereen is vrij om op 15 januari de mooiste of meest indrukwekkende schaatsverhalen te delen via #11DAG21

11steden - 11fountains

IJsbrekers - weetjes

Op welke manier je de Elfstedentocht ook voltooit, zowel het startpunt als het eindpunt ligt in Leeuwarden: De Swette en de Bonke. Vroeger eindigden de strijders op ijzers zelfs in de binnenstad, in de noordelijke stadsgracht bij de Prinsentuin. Het is het grootste winterse evenement van Leeuwarden. De Tocht der Tochten zie en voel je overal terug in de stad, je moet alleen even weten waar je moet kijken.

De Prinsentuin
Stadspark de Prinsentuin, het voormalig lusthof van de Naussaus, diende vele jaren als de finishplaats van de Elfstedentocht. Maar sinds de jaren 60 bleek het door slecht ijs veelal niet veilig om hier te finishen. Toch is het makkelijk voor te stellen, dat de duizenden schaatsers na uren op het ijs, hier heldhaftig onthaald werden.

Naar de Prinsentuin

De Willemskade
De Willemskade is meer dan alleen een fotogenieke, historische plek waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en haar grachten. Vroeger is dit zowel de startplaats als de finish van de Elfstedentocht geweest. Al klunend vanaf de kade begaven de schaatsers zich op het ijs. De Willemskade stond zelfs aan de wieg van de Elfstedentocht: vanuit het pand aan de Willemskade 12 legde Mindert Evert Hepkema namelijk de solide basis voor de Tocht der Tochten.

De Elfstedenhal - Rondjes maken

Oké, 200 kilometer in rondjes schaatsen klinkt misschien niet heel aantrekkelijk. Maar dat er al vele jaren zonder die magische woordjes 'It giet oan' voorbij gaan, betekent niet dat we nooit meer de ijzers onder kunnen binden. In de Elfstedenhal kom je weer even helemaal in de stemming. Voor de ingang loop je namelijk al de ‘IJsvreter’ tegen het lijf. Een levensgroot standbeeld waarvoor Reinier Paping, de winnaar van de Elfstedentocht van 1963, model stond. Op de sokkel vind je de namen van alle winnaars door de jaren heen. Eenmaal binnen kijk je, naast de 400-meter lange ijsbaan, je ogen uit bij de ‘Wall of Fame’. Een tijdlijn van grote verlichte portretten, waarop alle winnaars van 1909 tot en met 1997 afgebeeld staan.

Naar de Elfstedenhal

Ook zonder vrieskou leuk - Ontdek!

Deel deze pagina - share!