Waarom wachten tot 2018?

Filters
placeholder

Het Verhaal van Leeuwarden

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de hoofdstad van Friesland? Bezoek dan het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), waar de expositie Het verhaal van Leeuwarden een fascinerend beeld geeft van meer dan duizend jaar geschiedenis. Bijzondere historische voorwerpen, archiefstukken, films en teksten brengen het wel en wee van de Leeuwarders tot leven. Van een klein terpdorp van boeren, vissers en handelaren, ontwikkelt het zich rond 1300 tot een stad van bescheiden omvang. In de zestiende en zeventiende eeuw groeit de stad sterk. In Leeuwarden is dan ook het hof van de Friese stadhouders, de voorouders van koning Willem Alexander, gevestigd. Een periode van economische stagnatie volgt. Inmiddels is Leeuwarden uitgegroeid tot een dynamisch, regionaal centrum voor bestuur, cultuur en economie.

Musea - Tentoonstellingen
 • 05 dec 2016 - 31 dec 2017
 • Historisch Centrum Leeuwarden
placeholder

De schatten van Tresoar.

Hoe ziet de wereld er onder de studiezaal uit? Wat is het oudste boek van Tresoar? Welke schatten liggen nog meer in de catacomben? Hoe ordent Tresoar ca. 30 kilometer papier en voorwerpen in het depot? In 2017 organiseren wij iedere laatste donderdagmiddag van de maand gratis rondleidingen door onze magazijnen en krijg je antwoord op deze vragen. Om 14.00 starten we met de ruim vijf kwartier durende tour. Na afloop staat er koffie en thee met een versnapering klaar. Deelname is gratis. Op de betreffende dag kun je je melden bij de receptiebalie. NB op 27 april en 25 mei zijn er geen rondleidingen!!!

Dit is er ook nog - Dit is er ook nog
 • 26 jan - 28 dec 2017
 • Tresoar
placeholder

Free Tour op vrijdag

Ga mee met de enthousiaste gids van A Guide to Leeuwarden en laat je meenemen door de hoofdstad van Friesland. Deze stadswandeling door Leeuwarden vertelt het verhaal van deze unieke regio met haar eigen taal en cultuur. We leren je een beetje Fries, gaan de Friese Statenzaal van binnen bekijken en leren hoe Oranjekoeken gemaakt worden. Aan het einde van deze stadswandeling weet je hoe je een ‘oprjochte Fries‘ moet zijn. Je bepaalt zelf wat je de tour waard vindt. Je hoeft dus niet van te voren te betalen, wel kan je aan het einde de gids een vrijwillige bijdrage geven. Elke vrijdag om 15:00 uur op het Oldehoofsterkerkhof. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is in het Nederlands. Op zaterdag is er om 12:00 uur een andere Free Tour, dan is er ook een Engelstalige gids aanwezig.

Dit is er ook nog
 • 13 jan - 29 dec 2017
 • Oldehoofsterkerkhof
placeholder

Leeuwarden Free Tour

Laat je meevoeren door de lokale gidsen van A Guide to Leeuwarden. Zij kennen de verborgen plekken van de stad en vertellen graag over haar historie, maar weten ook de leukste winkels en mooiste graffiti te vinden. Natuurlijk weten ze ook waar je na de tour lekker kan eten of drinken. ELKE zaterdag staat er om 12 uur 's middags een enthousiaste gids op het Oldehoofsterkerkhof. Dat is het plein voor de Oldehove (de scheve toren). Als er een evenement op het plein is begint de tour aan de overkant van de toren, onder de muurschildering van Maria Louise. Er zal een Nederlandstalige en een Engelstalige groep gemaakt worden. Dit is een Free tour. Je hoeft dus niet van te voren te betalen, aan het einde van de tour kan je de gids een vrijwillige bijdrage geven. Hierdoor doen onze gidsen hun uiterste best om je te vermaken en betaal je achteraf wat je de tour waard vindt! Aanmelden is niet verplicht, maar kan d.m.v. het contactformulier op onze website in te vullen.

Dit is er ook nog
 • 07 jan - 30 dec 2017
 • Oldehoofsterkerkhof
placeholder

Vrijdagmarkt op het Wilhelminaplein

Wekelijkse markt op het Wilhelminaplein met een gevarieerd aanbod. Van kleding tot groente en alles wat daar tussen zit.

Markten
 • 13 jan 2017 - 18 dec 2020
 • Wilhelminaplein
placeholder

Hindeloopen

Het eigenwijze Friese stadje Hindeloopen was vroeger een echte wereldstad. De inwoners van dit stadje trokken zich niet veel aan van Friesland, maar des te meer van de wereld. Op hun handelsreizen brachten ze uit Amsterdam Hollandse meubels, stoffen uit India en Chinees porselein mee. Dit zorgde voor een typische Hindelooper stijl waarin oer-hollandse en exotische elementen werden gemixt.

Tentoonstellingen
 • 02 jul 2016 - 02 jul 2019
 • Fries Museum
placeholder

De Terp

Wie aan Friesland denkt, denkt aan terpen. Deze door mensen gemaakte woonheuvels beschermden de Friezen tegen de onberekenbare Noordzee. Vanaf de eerste terpen in 600 v. Chr. tot het jaar 1000 n. chr. werden ze steeds hoger en breder. Laag na laag aan geschiedenis ligt opgestapeld. Tussen die lagen belandden heel wat voorwerpen in de bodem.

Tentoonstellingen
 • 14 jul 2016 - 31 dec 2019
 • Fries Museum
placeholder

Ferhaal fan fryslân

Ferhaal fan Fryslân is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers Friesland door de jaren heen in beeld hebben gebracht. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad en Drachten niet?

Tentoonstellingen
 • 13 sep 2013 - 31 dec 2019
 • Fries Museum
placeholder

De dijk

In de afgelopen eeuwen heeft Friesland blootgestaan aan vreselijke overstromingen. Dit is terug te zien in het Friese landschap, met zijn dijken, kanalen en waterstaatkundige bouwwerken. De tentoonstelling De Dijk, onderdeel van Ferhaal fan Fryslân in het Fries Museum in Leeuwarden vertelt hoe de inwoners van Friesland al ruim 2000 jaar (over)leven in een Delta.

Tentoonstellingen
 • 13 sep 2013 - 31 dec 2019
 • Fries Museum
placeholder

Instaprondleiding

Alle hoogtepunten van het museum, toegelicht door iemand die er alles vanaf weet. Elke zondagmiddag vanaf 12 februari kun je aansluiten bij een rondleiding door een van onze ervaren museumdocenten. Data: elke zondag vanaf 12 februari 2017 Tijd: 13.30-14.30 uur Prijs: museumentree

Dit is er ook nog
 • 02 feb - 31 dec 2017
 • Fries Museum