Er is altijd wat te doen in Leeuwarden

Filters
placeholder

Friese Verhalen Tour

Ga mee met de enthousiaste gids van A Guide to Leeuwarden en laat je meenemen door de hoofdstad van Friesland. Deze stadswandeling door Leeuwarden vertelt het verhaal van deze unieke regio met haar eigen taal en cultuur. We leren je een beetje Fries, gaan de Friese Statenzaal van binnen bekijken en leren hoe Oranjekoeken gemaakt worden. Aan het einde van deze stadswandeling weet je hoe je een ‘oprjochte Fries‘ moet zijn. Je bepaalt zelf wat je de tour waard vindt. Je hoeft dus niet van te voren te betalen, wel kan je aan het einde de gids een vrijwillige bijdrage geven. Elke vrijdag om 15:00 uur op het Oldehoofsterkerkhof. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is in het Nederlands. Op zaterdag is er om 12:00 uur een andere Free Tour, dan is er ook een Engelstalige gids aanwezig.

Dit is er ook nog
 • 13 jan 2017 - 10 jan 2020
 • Oldehoofsterkerkhof
placeholder

Leeuwarden Free Tour

Laat je meevoeren door de lokale gidsen van A Guide to Leeuwarden. Zij kennen de verborgen plekken van de stad en vertellen graag over haar historie, maar weten ook de leukste winkels en mooiste graffiti te vinden. Natuurlijk weten ze ook waar je na de tour lekker kan eten of drinken. ELKE DINSDAG, WOENSDAG en DONDERDAG begint de tour om 13:30 en is de tour enkel in het Nederlands ZATERDAG om 12:00 uur is er daarnaast ook een Engelstalige gids aanwezig. VRIJDAG lopen we een andere route en beginnen we om 15:00 uur. Onze tours beginnen op het Oldehoofsterkerkhof. Dat is het plein voor de Oldehove (de scheve toren). De gids wacht aan de overkant van de toren bij de ingang van Obe en de muurschildering van Maria Louise (zoek de Roze vlag met 'Start Walking Tours'. Op zaterdag om 12 uur zal er een Nederlandstalige en een Engelstalige groep gemaakt worden. Op de andere dagen is de tour enkel in het Nederlands. Dit is een Free tour. Je hoeft dus niet van te voren te betalen, aan het einde van de tour kan je de gids een vrijwillige bijdrage geven. Hierdoor doen onze gidsen hun uiterste best om je te vermaken en betaal je achteraf wat je de tour waard vindt! IVM de drukte in 2018 raden wij u aan zich van te voren AAN TE MELDEN d.m.v. het contactformulier op onze website in te vullen.

Dit is er ook nog - 2018
 • 07 jan 2017 - 11 jan 2020
 • Oldehoofsterkerkhof
placeholder

Vrijdagmarkt op het Wilhelminaplein

Wekelijkse markt op het Wilhelminaplein met een gevarieerd aanbod. Van kleding tot groente en alles wat daar tussen zit.

Markten
 • 13 jan 2017 - 18 dec 2020
 • Wilhelminaplein
placeholder

Theaterwandeling "Anna & Us Heit"

Elke vrijdag om 16.00 uur kunt u meewandelen met de Nassaus vanaf het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. De wandeling duurt ruim een uur. Een wandelende, cabareteske kuiertocht met de stad als decor. De Nassaus vertellen op lachwekkende wijze over de historie van Hofstad Leeuwarden. Historie is nog nooit zo leuk geweest. Geschikt vanaf ca 8 jaar. Vanaf 2 personen te reserveren. Reserveren noodzakelijk. Prijs € 12,50 p.p.

Dit is er ook nog - Voorstellingen
 • 17 feb 2017 - 31 dec 2019
 • Stadscentrum
placeholder

Hindeloopen

Het eigenwijze Friese stadje Hindeloopen was vroeger een echte wereldstad. De inwoners van dit stadje trokken zich niet veel aan van Friesland, maar des te meer van de wereld. Op hun handelsreizen brachten ze uit Amsterdam Hollandse meubels, stoffen uit India en Chinees porselein mee. Dit zorgde voor een typische Hindelooper stijl waarin oer-hollandse en exotische elementen werden gemixt.

Tentoonstellingen
 • 02 jul 2016 - 02 jul 2019
 • Fries Museum
placeholder

De Terp

Wie aan Friesland denkt, denkt aan terpen. Deze door mensen gemaakte woonheuvels beschermden de Friezen tegen de onberekenbare Noordzee. Vanaf de eerste terpen in 600 v. Chr. tot het jaar 1000 n. chr. werden ze steeds hoger en breder. Laag na laag aan geschiedenis ligt opgestapeld. Tussen die lagen belandden heel wat voorwerpen in de bodem.

Tentoonstellingen
 • 14 jul 2016 - 31 dec 2019
 • Fries Museum
placeholder

Ferhaal fan fryslân

Ferhaal fan Fryslân is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers Friesland door de jaren heen in beeld hebben gebracht. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad en Drachten niet?

Tentoonstellingen
 • 13 sep 2013 - 31 dec 2019
 • Fries Museum
placeholder

De dijk

In de afgelopen eeuwen heeft Friesland blootgestaan aan vreselijke overstromingen. Dit is terug te zien in het Friese landschap, met zijn dijken, kanalen en waterstaatkundige bouwwerken. De tentoonstelling De Dijk, onderdeel van Ferhaal fan Fryslân in het Fries Museum in Leeuwarden vertelt hoe de inwoners van Friesland al ruim 2000 jaar (over)leven in een Delta.

Tentoonstellingen
 • 13 sep 2013 - 31 dec 2019
 • Fries Museum
placeholder

Zaterdagmarkt

Iedere zaterdag in het centrum van Leeuwarden een gezellige weekmarkt.

Markten
 • 17 jun 2017 - 01 feb 2020
 • Binnenstad
placeholder

Van Oost en West

In de tentoonstelling Van Oost en West reist u aan de hand van keramiek door de wereld en door de tijd. Elke plaats en tijd kent zijn eigen keramiek, waarin politieke, economische en culturele omstandigheden worden weerspiegeld. Kennis en smaak reizen bovendien van oost naar west en andersom. Onderweg ontdekt u dwarsverbanden in stijlen, vormen en technieken, verspreid over de hele wereld. Van China, de bakermat van de keramiek, tot in de Friese klei. Vaste collectie In de tentoonstelling Van Oost en West tonen we de vaste museumcollectie, met onder meer een belangrijke verzameling Chinees porselein, Delfts Blauw en Nederlandse art-nouveau- en art-decokeramiek. Princessehof 100 jaar Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden vierde in 2017 zijn 100-jarig jubileum. Op 2 december ging het museum opnieuw open na 2 maanden gesloten te zijn geweest voor een grote verbouwing. Hierbij is de presentatie van de vaste collectie compleet vernieuwd. Daarnaast hebben de entree, de winkel, het kassagebied, de theesalon en de tuin een metamorfose ondergaan. Met de nieuwe opstelling van de vaste collectie en maar liefst vier exposities met hedendaagse keramiek is het museum klaar voor Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Tentoonstellingen - 2018
 • 02 dec 2017 - 31 dec 2020
 • Keramiekmuseum Princessehof