Wereldburgers van de Voorstreek

Voorstreek | Voorstreek | 8911JS Leeuwarden

Wereldburgers van de Voorstreek:
Een wereld aan accenten in één straat


Een journalist en een theatermaker deden hun boodschappen bij een Koerdische supermarkt. Lieten hun haren invlechten bij een Afrikaanse salon. Aten koekjes in een Russische supermarkt. Stelden vragen. Kregen uiteindelijk de échte verhalen te horen vanachter de toonbanken aan de Leeuwarder Voorstreek en maken daar in 2018 het multimediale Wereldburgers van de Voorstreek van.


De Voorstreek is van oudsher een bedrijvige plek in Leeuwarden. In de 21ste eeuw is het een straat waar je terecht kunt voor de meest bijzondere producten: van luxe knopen tot exotische etenswaren. Een plek waar mensen uit alle windstreken het straatbeeld bepalen en je tientallen talen hoort.


Samenwerking tussen krant en theatergezelschap
Wat vertellen deze mensen over het Leeuwarden van 2018? Dat vroegen Kirsten van Santen (cultureel antropoloog en journalist bij de Leeuwarder Courant) en Ira Judkovskaja (theatermaker en artistiek directeur bij Tryater) zich af. Uit hun nieuwsgierigheid ontstond Wereldburgers van de Voorstreek. Een multimediaal theaterstuk dat de Voorstreekse accenten vervlecht tot een compositie, en hun verhalen dichterbij brengt. De Leeuwarder Courant publiceert een serie artikelen over de (mensen van de) Voorstreek.


Taal en verhaal
Tryater is voortdurend bezig met het Frysk en meertaligheid. In Wereldburgers van de Voorstreek gaan ze nog een stapje verder: alle verhalen komen woord voor woord, inclusief eh’s, in de voorstelling. Ieder buitenlands accent werkt als instrument om veel aandachtiger te luisteren en zo de ander echt te leren kennen.


Speeldata
Dit unieke theaterstuk is in april en mei te zien op locatie in Leeuwarden. Eerder al een kijkje nemen? In maart is er een openbare repetitie in schouwburg De Harmonie.


Wereldburgers van de Voorstreek is een project-concept van Ira Judkovskaja en Kirsten van Santen, met regie en concept van Ira Judkovskaja, en co-regie door Aukje Schaafsma. De muziek is van de hand van Beppe

Standaard prijs

€ 18,- (Freonen Tryater € 16,50, CJP/CKV € 11,-)

Openingstijden

Try Outs: 17 + 19 april