2018 is begonnen!

Filters
placeholder

Rondom School 4

In 2018, in het jaar van Leeuwarden-Fryslân 2018, organiseert de Stichting Kunstpromotie Leeuwarden een nieuwe Kunst & Poëzie-route onder de naam ‘Rondom School 4’. De route wordt geopend op 19 mei 2018 en eindigt op 29 oktober 2018.

2018
 • 09:00
 • Schoolstraat 4
placeholder

AkzoNobel Honeysuckle Blue(s) Garden

Chelsea Flower Garden

2018
 • 09:00
 • Blokhuisplein 40
placeholder

Subterranean Matter

De mysterieuze verbindingen die Malta en Leeuwarden onder het aardoppervlak verstoppen, komen aan het licht dankzij deze intrigerende beeldende kunsttentoonstelling van Leanne Wijnsma.In het werk worden moderne digitale bronnen benaderd...

Tentoonstellingen - 2018
 • 09:00
 • Blokhuisplein 40
placeholder

Bezoekerscentrum OBE

Een fonkelnieuw gebouw vormt de toegang tot Lân fan taal: OBE. Je wordt hier welkom geheten als nieuwe ‘inwoner’ en kunt meteen (speels) aan het werk met taal. Ervaar de kunstinstallatie van Tim Etchells en ontdek wat er verder allemaal te doen is!

2018
 • 10:00
 • Heer Ivostraatje 1
placeholder

Tim Etchells

Voor het gebouw OBE op het Oldehoofsterkerkhof maakt de Britse kunstenaar Tim Etchells nieuw, ruimtevullend werk. De ingrediënten: neonletters, rinkelende telefoons en persoonlijke boodschappen!

2018
 • 10:00
 • Oldehoofsterkerkhof 1
placeholder

Schatkamer van de Friese cultuur

‘The place to be’ voor elke cultuur- en literatuurgeïnteresseerde is Tresoar, de moderne bewaarplaats en schatkamer van de Friese historie. Je kunt er in 2018 kennismaken met de rijke Friese cultuur in Europees perspectief...

2018
 • 10:00
 • Boterhoek 1
placeholder

Historisch Reisbureau

Wil je weten hoe taal en schrift je kan verbinden met je Friese voorouders? Wie waren die voorouders eigenlijk? Waar woonden ze? Hoe leefden ze? Misschien vind je het lastig om zelf antwoorden te vinden op deze vragen...

2018
 • 10:00
 • Boterhoek 1
placeholder

Virtuele expositie 'Wat foarôf gie'

Virtuele tentoonstelling 'Wat foarôf gie' op de Treasure Wall bij Tresoar, als onderdeel van het Lân fan taal. Onze voorouders hebben de basis gelegd voor onze cultuur, onze normen en waarden, ons land vormgegeven, tradities ingesteld en in ere gehouden. Met het project 'Wat foarôf gie' brengen Sjoukje Iedema en Linus Harms een eerbetoon aan de generaties die ons voorgingen en bespiegelen zij op de huidige tijd. 'Wat foarôf gie' richt zich op het leven van de arbeiders en voor Friesland geldt dat vooral de vissers en de arme landarbeiders. Mensen die dag en nacht zwoegden voor hun bestaan. Een bestaan dat gekenmerkt werd door armoede, zeer zwaar werk, lange dagen, slechte huisvesting, geen onderwijs en nauwelijks gezondheidszorg. Afkomst en identiteit, sleutelbegrippen binnen dit project, krijgen gestalte in tekeningen, schilderijen, mixed-media, grafisch werk, fotografie en beeldend proza. In 'Wat foarôf gie' krijgen zowel verleden als heden een plaats. Behalve in tekst is de Friese taal ook in beeld aanwezig. De expositie is tijdens openingstijden van Tresoar te bekijken.

Tentoonstellingen - 2018
 • 10:00
 • Tresoar
placeholder

100 jaar Amsterdamse school in Leeuwarden

Vanaf zaterdag 9 juni is er een geheel nieuwe expositie ingericht op de eerste verdieping van ons museum Grutterswinkel. In navolging van een vorig jaar gehouden expositie in het Stedelijk museum in Amsterdam doen we het in Leeuwarden nog eens dunnetjes over. Tsjerk de Jong uit Wanswerd, een verwoed verzamelaar van klein meubilair waarbij deze stijlkenmerken zo nadrukkelijk zichtbaar zijn heft een deel van zijn collectie tijdelijk ter beschikking gesteld. Zijn pronkstukken staan nu geëxposeerd in ons museum zoals enkele zithoeken, fauteuils, verlichtingsarmaturen en accessoires. Een en ander is aangevuld met foto's en filmbeelden van markante panden in en rondom Leeuwarden waaraan deze zo prachtige stijlkenmerken zichtbaar zijn. De expositie heeft een entreeprijs van 2 euro per persoon. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar zijn gratis.

2018
 • 10:00
 • Grutterswinkel
placeholder

Expositie: Alles is Fryslân

Waarom was Friesland belangrijk voor de onafhankelijkheidsstrijd van de Amerikanen? Hoe belandt een koninklijke bloedvlek in het archief van Tresoar? Wat deed Rembrandt in Sint Annaparochie? Wie afdaalt in de kelder van Tresoar kan deze bijzondere archiefstukken van dichtbij bekijken. Wat denk je bijvoorbeeld van de geboorteakte van de wereldberoemde grafisch kunstenaar M.C. Escher en brieven van spionne en danseres Mata Hari. Met de tentoonstelling ‘Alles is Fryslân’ zijn voor deze ene keer al deze topstukken bij elkaar te zien. Waaronder een aantal nog nooit eerder vertoonde documenten. Friese topstukken De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat de topstukken uit de collectie van Tresoar. Je komt hier oude bekenden tegen, zoals de liefdesbrief die soldaat Romke Eelkes Zandstra in 1811 aan zijn verloofde schreef (Archiefstuk van het Jaar in 2014), brieven van Mata Hari, de huwelijksinschrijving van Rembrandt en een groot aantal bijzondere middeleeuwse handschriften. Maar er zijn ook nog nooit eerder vertoonde stukken te zien, zoals de geboorteakte van M.C. Escher en een zelfportret van schilder Lourens Alma Tadema. Nationaal Archief Het tweede deel van de tentoonstelling bevat een bijzondere selectie archiefstukken van het Nationaal Archief in Den Haag die bij hoge uitzondering aan Tresoar zijn uitgeleend. Allemaal hebben ze te maken met de staatsvorming van Friesland. In 500 jaar ontwikkelde het gebied zich van politiek autonoom gewest tot een bestuurlijk onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Je ziet onder andere een bijzonder gedetailleerde kaart van Het Bildt uit 1570. Maar ook de zogenaamde ‘akte van ratificatie’ waarmee Nederland werd ingelijfd bij het Franse keizerrijk en er definitief een einde kwam aan de autonomie van Friesland als provincie. Ondertekend door niemand minder dan Napoleon. Ook ontdek je welke rol de Friezen speelden bij de onafhankelijkheidsstrijd van de Amerikanen. Kortom, een reis door de (wereld-)geschiedenis met een Fries tintje.

Tentoonstellingen - 2018
 • 10:00
 • Tresoar