2018 is begonnen!

Filters
placeholder

Expositie scratchboard kunst Kasper van Dijk

Vanaf 11 juli t/m 2 oktober exposeert Leeuwarder kunstenaar Kasper van Dijk (37) een groot deel van zijn zeldzame scratchboard tekeningen. Bij de scratchboard techniek wordt er met mesjes een diapositieve voorstelling gekrast in geharde Chinese klei met daar overheen een laagje Oost-Indische inkt. Hierdoor bestaan er parallellen met de wereldberoemde graficus M.C. Escher. Kasper is in 2014 begonnen met tekenen na het overlijden van zijn vader Arno van Dijk (tekenaar voor o.a. NRC / Volkskrant / Muziek expres). Met de geërfde materialen tekende Kasper als eerste een portret van Arno, eveneens te bewonderen op deze expositie. De expositie maakt deel uit van de Art Tour Leeuwarden 2018, waarbij organisator Ed van Dijk een route in Leeuwarden heeft bedacht langs diverse kunstenaars. Het thema hierbij is: Water. Je bent van harte welkom om de originele werken te bezichtigen, tijdens werkuren op werkdagen, aan het Hofplein 38 (onder het oude stadhuis) te Leeuwarden.

Tentoonstellingen - 2018
 • 08:00
 • Expositie Kasper van Dijk
placeholder

Rondom School 4

In 2018, in het jaar van Leeuwarden-Fryslân 2018, organiseert de Stichting Kunstpromotie Leeuwarden een nieuwe Kunst & Poëzie-route onder de naam ‘Rondom School 4’. De route wordt geopend op 19 mei 2018 en eindigt op 29 oktober 2018.

2018
 • 09:00
 • Schoolstraat 4
placeholder

AkzoNobel Honeysuckle Blue(s) Garden

Chelsea Flower Garden

2018
 • 09:00
 • Blokhuisplein 40
placeholder

Subterranean Matter

De mysterieuze verbindingen die Malta en Leeuwarden onder het aardoppervlak verstoppen, komen aan het licht dankzij deze intrigerende beeldende kunsttentoonstelling van Leanne Wijnsma.In het werk worden moderne digitale bronnen benaderd...

Tentoonstellingen - 2018
 • 09:00
 • Blokhuisplein 40
placeholder

Antiek- en curiosamarkt

Vanaf 21 juni tot en met 13 september is er iedere donderdag op het Wilhelminaplein de antiek- en curiosamarkt. Een feestje voor iedere bezoeker! Zelf een keertje op de markt staan? Tussen 6 en 8 uur melden bij de marktmeester, reserveren is niet mogelijk. Prijs is €3,00 per strekkende meter en € 12,50 voor een geschakelde en € 15 voor een losse kraam. LET OP: donderdag 28 juni is deze markt op het Waagplein.

Markten
 • 09:00
 • Wilhelminaplein
placeholder

Kerend Tij: Waterpanorama

Op 12 april 2018 trapt Sense of Place af met Kerend Tij, twee tentoonstellingen in Leeuwarden. In het Aegongebouw met Waterpanorama en in de Kanselarij met Waddenkelder. In de binnentuin van het Aegongebouw wordt een opvallend kunstwerk gerealiseerd onder leiding van Sense of Place. In het kunstwerk, Waterpanorama, wordt de bezoeker omringd door het Waddengebied. Een opvallend rond bouwwerk, 3 meter hoog (op ongeveer de werkelijke hoogte van het wad), met een diameter van 20 meter is ontworpen door Alex van de Beld. Een architectonische installatie waar het publiek doorheen kan lopen maar ook in kan klimmen. Op het verhoogde podium sta je niet in een letterlijk landschap, maar in een abstracte weergave van eb en vloed en de voortdurende beweging van het gebied. Het eigenlijke panorama wordt gemaakt door kunstenaars Irem Kaneli en Stijn Smit. Met waddenklei! De soundscape is van Tristan Visser. Waterpanorama is onderdeel van het programma: WaterConnecting

Tentoonstellingen
 • 09:30
 • Binnentuin Aegongebouw
placeholder

Tim Etchells

Voor het gebouw OBE op het Oldehoofsterkerkhof maakt de Britse kunstenaar Tim Etchells nieuw, ruimtevullend werk. De ingrediënten: neonletters, rinkelende telefoons en persoonlijke boodschappen!

2018
 • 10:00
 • Oldehoofsterkerkhof 1
placeholder

The Colorfield Performance

The Colorfield Performance is de verzamelnaam voor de grote Land- Art projecten, waarin Dirk Hakze samenwerkt met andere kunstenaars. Het idee hierachter is dat vanuit een gemeenschappelijk concept individuele bijdragen samenvloeien...

2018
 • 10:00
 • Lytse Jerden 1
placeholder

100 jaar Amsterdamse school in Leeuwarden

Vanaf zaterdag 9 juni is er een geheel nieuwe expositie ingericht op de eerste verdieping van ons museum Grutterswinkel. In navolging van een vorig jaar gehouden expositie in het Stedelijk museum in Amsterdam doen we het in Leeuwarden nog eens dunnetjes over. Tsjerk de Jong uit Wanswerd, een verwoed verzamelaar van klein meubilair waarbij deze stijlkenmerken zo nadrukkelijk zichtbaar zijn heft een deel van zijn collectie tijdelijk ter beschikking gesteld. Zijn pronkstukken staan nu geëxposeerd in ons museum zoals enkele zithoeken, fauteuils, verlichtingsarmaturen en accessoires. Een en ander is aangevuld met foto's en filmbeelden van markante panden in en rondom Leeuwarden waaraan deze zo prachtige stijlkenmerken zichtbaar zijn. De expositie heeft een entreeprijs van 2 euro per persoon. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar zijn gratis.

2018
 • 10:00
 • Grutterswinkel
placeholder

Expositie: Alles is Fryslân

Waarom was Friesland belangrijk voor de onafhankelijkheidsstrijd van de Amerikanen? Hoe belandt een koninklijke bloedvlek in het archief van Tresoar? Wat deed Rembrandt in Sint Annaparochie? Wie afdaalt in de kelder van Tresoar kan deze bijzondere archiefstukken van dichtbij bekijken. Wat denk je bijvoorbeeld van de geboorteakte van de wereldberoemde grafisch kunstenaar M.C. Escher en brieven van spionne en danseres Mata Hari. Met de tentoonstelling ‘Alles is Fryslân’ zijn voor deze ene keer al deze topstukken bij elkaar te zien. Waaronder een aantal nog nooit eerder vertoonde documenten. Friese topstukken De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat de topstukken uit de collectie van Tresoar. Je komt hier oude bekenden tegen, zoals de liefdesbrief die soldaat Romke Eelkes Zandstra in 1811 aan zijn verloofde schreef (Archiefstuk van het Jaar in 2014), brieven van Mata Hari, de huwelijksinschrijving van Rembrandt en een groot aantal bijzondere middeleeuwse handschriften. Maar er zijn ook nog nooit eerder vertoonde stukken te zien, zoals de geboorteakte van M.C. Escher en een zelfportret van schilder Lourens Alma Tadema. Nationaal Archief Het tweede deel van de tentoonstelling bevat een bijzondere selectie archiefstukken van het Nationaal Archief in Den Haag die bij hoge uitzondering aan Tresoar zijn uitgeleend. Allemaal hebben ze te maken met de staatsvorming van Friesland. In 500 jaar ontwikkelde het gebied zich van politiek autonoom gewest tot een bestuurlijk onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Je ziet onder andere een bijzonder gedetailleerde kaart van Het Bildt uit 1570. Maar ook de zogenaamde ‘akte van ratificatie’ waarmee Nederland werd ingelijfd bij het Franse keizerrijk en er definitief een einde kwam aan de autonomie van Friesland als provincie. Ondertekend door niemand minder dan Napoleon. Ook ontdek je welke rol de Friezen speelden bij de onafhankelijkheidsstrijd van de Amerikanen. Kortom, een reis door de (wereld-)geschiedenis met een Fries tintje.

Tentoonstellingen - 2018
 • 10:00
 • Tresoar