2018 is begonnen!

Filters
placeholder

Kunstkring Camminghaburen

In het gezondheidscentrum Camminghaburen in Leeuwarden is nu nieuw werk te zien van vier leden van de KunstKring Camminghaburen. Joke Wijma toont een achttal olieverfschilderijen op doek of paneel, het duo Thea Coens & Marianne Elsinga verrast met een reeks abstracte werken op platen acrylaat en het nieuwe KKC-lid Jan Martien van Welie heeft een selectie gemaakt die voornamelijk bestaat uit schilderijen in gemengde technieken op papier en doek. Alles bij elkaar een zeer boeiend geheel.

Tentoonstellingen
 • 08:00
 • Gezondheidscentrum Camminghaburen
placeholder

'retrospectie' - Sonja Burgerjon

Artemisia sloot het vorig seizoen af met de expositie ‘Fase’ van Sonja Burgerjon. Een klein onderdeel van die tentoonstelling was een overzichtje van 25 jaar kunstenaarschap. Dit retrospectiefje smaakte naar meer en de Friesland Zorgverzekeraar vond het een goed idee om aansluitend een groter Sonja Burgerjon retrospectief te tonen. Niet alleen groter in de zin van meer werk laten zien, maar ook letterlijk het fysiek grotere werk laten zien. Sonja Burgerjon studeerde in 1991 cum laude af aan Kunstacademie Vredeman de Vries. Grafiek en olieverfschilderijen waren de technieken waar ze zich toen in verdiepte. In haar grafiek gebruikte ze verschillende technieken, zoals houtdruk, linosnede en ets. Haar voorkeur voor bijzondere papiersoorten en andere bedrukbare materialen is een opmaat voor de verwerking van diverse ongebruikelijke materialen in haar schilderijen en objecten. Die speelse interesse bij het vinden van variaties in het toe passen van techniek en materiaal is een terugkerend gegeven in Sonja’s werk. Ze past een breed scala aan gemengde technieken toe met benutting van uiteenlopende materialen als hout, wol, ijzer, koper, lood, rubber, kunststof, zaagsel, as, aarde en zand. Hierbij laat ze zich inspireren door de kleur, textuur en de structuur van het toegevoegde materiaal. Burgerjon’s werk heeft abstractere periodes gekend, maar het blijft altijd herkenbaar, emoties oproepen en een sterk eigen karakter behouden. Ook blijven een aantal symbolische thematieken terugkeren. Vaak reflecteert haar werk innerlijke emoties. Afscheid en de dood als kiem voor nieuw leven zijn regelmatig terugkerende thema's; dit geeft richting aan Sonja's werk, maar stuurt de kijker niet. Haar meeste werk is zonder titel. De melancholie die haar werk deels kenmerkt, maakt af en toe plaats voor een soort optimisme.

Tentoonstellingen
 • 08:30
 • atrium van de Friesland Zorgverzekeraar
placeholder

FryslânPhoto Festival

Friese fotografen en fotoliefhebbers hebben het initiatief genomen voor een nieuw festival: FryslânPhoto. Met dit festival willen we inwoners en bezoekers van Fryslân op een laagdrempelige manier in aanraking brengen met fotografie. En we willen vooral mensen door middel van fotografie in beweging brengen en de participatie van mensen in de samenleving vergroten. Het festival bestaat onder meer uit een fotoroute door de stad, een project met vluchtelingen, een fotowedstrijd en een fotocafé. Voor de fotoroute zijn vijftien Friese topfotografen gevraagd om hun werk te exposeren. Bekende namen zijn onder meer Dolph Kessler, Tryntsje Nauta en Maartje Roos. Daarnaast krijgen amateurfotografen en jong talent ook een podium. Het festival vindt plaats van 5 t/m 29 oktober in de Leeuwarder binnenstad. De meeste locaties zijn open van donderdag t/m zondag, van 11.00 tot 17.00 uur.

Festivals
 • 11:00
 • Westerkerk
placeholder

EXPOSITIE CURSISTEN ATELIER ARTHOUSE IN KUNSTKADE

In September en Oktober is bij Kunstkade een expositie van het werk van cursisten van atelier Arthouse. Arthouse wordt gerund door beeldend kunstenares en docente Bianca de Gier. Alweer 12 jaar kun je er terecht voor cursussen en workshops op het gebied van tekenen, schilderen en speksteen bewerken. Gelegen in de inspirerende rust en ruimte aan de Nieuwebildtdijk in Oudebildtzijl. Er is veel variatie in het getoonde werk. Zo zijn er abstracte en figuratieve schilderijen, tekeningen en beelden in speksteen. Er is zowel naar voorbeeld als intuitief en naar eigen ontwerp gewerkt. De expositie is te bezoeken van Maandag 18 September t/m Vrijdag 27 Oktober. Ma/Di/Wo/Do/Vr. Van 10.00 tot 16.00 uur. Kunstkade – Groot Schavernek 9 f - Leeuwarden

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Kunstkade
placeholder

expositie Stormhout

Vier kunstenaars gebruikten hout van omgevallen bomen uit de gemeente Leeuwarden om meubelstukken en andere voorwerpen van te maken. Het resultaat is te zien in Stormhout. Tijdens de grote storm van 2013 sneuvelden maar liefst duizend bomen in de gemeente Leeuwarden, waarvan een groot deel in het Leeuwarder bos. Toen de wind weer ging liggen bleek het bos te zijn veranderd in een ware ravage. Een deel van de gevelde bomen is blijven liggen zodat allerlei soorten dieren en planten, zoals mossen, paddenstoelen en mieren, daarvan profiteren. Een groot deel van de bomen moest echter geruimd worden. Kunstenaars Ineke van der Blom, Sibe Jan Kramer, Erik Heere en Martijn van Houten gingen met het hout aan de slag. Bomen die gebruikt werden zijn eik, plataan, linde, es, berk, honingboom, populier, wilg en els. Initiatiefnemer van het project is Erik Heere. Hij vertelt: “Naar aanleiding van de storm kwam ik op het idee om een project te starten. Met Stormhout wil ik zoveel mogelijk omgewaaide bomen een tweede leven geven als meubelstuk. Voor dit plan heb ik contact gezocht met de gemeente Het Bildt en de gemeente Leeuwarden. Beide gemeenten reageerden enthousiast. Het plan was om in beide gemeenten, in samenwerking met andere meubelmakers, projecten op te zetten waardoor de stormmeubels ook een echte bestemming krijgen.”

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Natuurmuseum Fryslân
placeholder

Buitengewone Beesten

Deze familietentoonstelling laat je verwonderen over vreemde scheppingen van de natuur. Ontdek hoe mensen en dieren zich ontwikkelen in de baarmoeder of in het ei. Je ziet hoe het goed gaat, maar vooral ook wat er mis kan gaan. Soms toevallig, soms doordat de mens ingrijpt in de natuur. Het resultaat is een buitengewone beestenboel. Bijzondere beesten leggen uit wat er ‘mis’ is met hen. Zo vertelt een bultrugwalvis over albinisme, een Siamese krokodil over misvormingen en een lijger over hybride diersoorten. Ook is er een fantasiedier dat vertelt over hoe mensen dieren graag willen veranderen (manipulatie). De lotgenoten van de verteldieren worden op de onderzoekstafels getoond. In de expositie kom je van alles te weten; bijvoorbeeld waarom je aan de temperatuur van het nest van een krokodil kunt zien of er mannetjes of vrouwtjes uit het ei kruipen. Je komt er achter wat een cycloop is en waarom er tegenwoordig steeds meer ijsgrizzly’s zijn. En wat is het verschil eigenlijk tussen een muilezel en een muildier? Vanessa, een Chinese naakthond, laat je nadenken over de vraag: In hoeverre mag de mens de natuur sturen? Er zijn bijzondere dieren te zien; een lammetje met acht poten bijvoorbeeld en een kalf met twee koppen. Een varken met een dubbele voorpoot en een cavia met twee lichamen. Er is een Siamese tweeling kat en een cycloop hondje (met één groot oog). Je kunt het zeldzame vogelbekdier zien (het enige zoogdier dat een snavel heeft) en de fazip, ook wel fip genoemd. En wie heeft er wel eens een wadmol gezien, een gordeldier of een neushoornvogel?

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Natuurmuseum Fryslân
placeholder

Het ligt in de leegte

Van donderdag 5 oktober tot en met zondag 29 oktober 2017 tonen drie bijzondere kunstenaars hun werk tijdens de expositie ‘het ligt in de leegte’ in galerie ‘de Westerkade’ aan de Westerkade 7 in Leeuwarden. De drie kunstenaars zijn: Kunstenares en dichter Monique Buising haar overtuiging is dat kunst, leven is... Het moet overal zijn...het moet gevoeld, geproefd, gehoord en gezien worden .Ze wil graag dat haar werk een pure beleving is. Dat het de toeschouwer aan het denken zet, dat het eerder een vraag dan een antwoord is. De ervaring is de essentie, niet of de toeschouwer het 'begrepen' heeft. Haar werk is vaak bevreemdend en intens, gaat dwars door disciplines heen en is het beste te omschrijven als conceptueel. Zilversmid Hennie Broers maakt bij haar werk regelmatig gebruik van combinaties met natuurlijke materialen, zoals edelstenen, ebbenhout of de naalden van een Afrikaans stekelvarken. De belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerpen van een sieraad vindt ze daarbij in de natuur. Hierdoor wordt het werk gekenmerkt door een eenvoudige vormgeving, waarin geometrie en de mens centraal staan. Van ieder ontwerp wordt slechts één exemplaar gemaakt, zodat de draagster/drager weet dat zij/hij de bezitter is van een uniek, handgemaakt sieraad.Momenteel volgt Hennie de Master Registree, een opleiding tot het hoogst haalbare niveau die je alleen in Amerika kunt volgen. Het is een praktijkgerichte opleiding voor kunstenaars die zich willen bekwamen met het werken met onder meer duurzaam fijn-zilver. Jan Ketelaar is directeur van Potzenmakerij Ketelaar. Momenteel bouwt hij twee hele grote beelden (wachten op hoogwater) , maar tijdens deze expo is bijzonder klein werk van Ketelaar te zien en te koop.

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Galerie 'Westerkade'
placeholder

Speurtochten helden & schatten

Ben jij avontuurlijk ingesteld? Heb jij een interesse in Friese helden of Friese schatten? Dan is de tentoonstelling Ferhaal fan Fryslân echt iets voor jou! Ferhaal fan Fryslân op de eerste verdieping is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers Friesland door de jaren heen in beeld hebben gebracht. De tentoonstelling is het allerleukst als je een van de twee gratis speurtochten meeneemt! Bij deze speurtochten wordt je op spelenderwijs meegenomen door de tentoonstelling Ferhaal fan Fryslân. Je mag zelf kiezen of je aan de slag wilt met Friese helden of met Friese schatten. duur: 45-60 min prijs: gratis te verkrijgen bij de balie

Dit is er ook nog
 • 11:00
 • Fries Museum
placeholder

Ontdekkingsreis

Kan uw kind nog niet goed lezen, maar vindt hij of zij het wel leuk om een kijkje te nemen in de tentoonstelling Ferhaal fan Fryslân? Dan is deze ontdekkingstocht ideaal voor uw kind! Samen met uw kind gaat u op ontdekkingsreis door Friesland. Een kerk, een geit en een zeilboot: kan jouw kind ze vinden in het museum? Met een kaart vol plaatjes gaan kinderen op zoek naar bekende Friese voorwerpen. De plaatjestocht is bedoeld voor kinderen van 3 tot 6 jaar. prijs: gratis te verkrijgen bij de balie

Dit is er ook nog
 • 11:00
 • Fries Museum
placeholder

Rijk van rotzooi

In rijk van rotzooi loop je door het laboratorium van de Friese uitvinder Watse Gerritsma. Watse was twee eeuwen geleden al bloedfanatiek bezig met recycling. Door zijn kennis van scheikunde wist hij precies hoe hij van afvalstoffen nieuwe dingen moest maken. In 1795 bouwde Watse een van de eerste chemische fabrieken van Nederland.

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Fries Museum