Er is altijd wat te doen in Leeuwarden

Filters
placeholder

AlascA

De muziek van indie-folkband AlascA is een stuk warmer dan de naam doet vermoeden. Met een filmisch en folky sound laten zij vanavond horen waarom zij Nederlands best bewaarde geheim zijn. AlascA zit vol ambitie. Met hun derde elpee 'Plea for Peace' hebben zij zichzelf uitgedaagd een van de meest catchy albums van dit moment te maken. En dat met een rauwe attitude die het beste van de jaren '60, '90 en nu samenbrengt. Hun filmische, folky en rammelende muziek was eerder al te horen op Radio 2, BBC2 en BBC 6. Bovendien zijn vele clubs en festivals in Nederland, Duitsland, Italië en Engeland hen niet onbekend. Live is de band energieker en vuiger dan ooit; vastberaden haar naam te vestigen bij een groter publiek. Zaal: Arena Type: Staconcert

Concerten
 • 01:00
 • Neushoorn
placeholder

Rockabilly Blitz 2019

Voor de liefhebbers is Rockabilly Blitz inmiddels verplichte kost en zoals iedere editie halen we weer de beste rock-'n-roll bands naar Neushoorn. Deze editie het Estlandse Rockin` Lady & Her Rivertown Boys, The Black Ravens en The Rockabilly Ramblers. Rockin' Lady & Her Rivertown Boys reist af vanuit Estland om je te laten dansen op hun aanstekelijk jaren vijftig rockabilly. Met een authentieke stem zingt 'the lady' onder begeleiding van drie rock-'n-rollers op gitaar, contrabas en drums. Als klap op de vuurpijl doet Andero er een schepje bovenop met snerpende saxofoonpartijen. Volledig gehuld in jaren vijftig kledij en de danspasjes als finishing touch, is Rockin' Lady & Her Rivertown Boys een waardig hoofdact voor Rockabilly Blitz. Drie jonge honden uit Groningen vormen The Black Ravens. Het trio speelt fijne neo-rockabilly, en dan vooral eigen werk. Jong en enthousiast gaan ze terug naar de swingende '50 en '60 en gaan de voetjes van de vloer. The Rockabilly Ramblers is een Groningse band met een Friese powervrouw. Met een vleugje country en een zoetwarme stem is dit rockabilly uit de noordelijke klei. Natuurlijk draait dj Thunder Bee de rockabillyplaatjes weer aan elkaar en belooft het een feest als vanouds te worden. LINE-UP 21:00 - 22:00 THE ROCKABILLY RAMBLERS 22:30 - 23:30 THE BLACK RAVENS 00:00 - 01:00 ROCKIN` LADY & HER RIVERTOWN BOYS Zaal: Grote Zaal Type: Staconcert

Concerten
 • 01:00
 • Neushoorn
placeholder

De OnderWaterSafari (ivm technische problemen gesloten voor onbepaalde tijd)

Al eens een duikende aalscholver van dichtbij gezien? Spelende otters, een snoek die op de loer ligt of een meerval van anderhalve meter lang? En wat te denken van zwemmende zeehonden, een jagende Jan van Gent of een familie kwal? Vanaf september 2018 kun je in het Natuurmuseum Fryslân op een bijzondere safari gaan. De OnderWaterSafari is een educatieve ‘ride’ waarbij je onder de waterspiegel duikt en toch droge voeten houdt! Bezoekers maken een reis van het zoete water van sloot en plas naar het zoute water van Werelderfgoed de Waddenzee. Onderweg speuren ze naar de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland: de bever, de otter, de meerval, de zeehond en de bruinvis. Tickets met tijdslot via www.natuurmuseumfryslan.nl

Tentoonstellingen - 2018
 • 10:00
 • Natuurmuseum Fryslân
placeholder

Geologieweekend: Fossielen onder Water

De GEA-Kring Friesland organiseert ieder jaar een geologisch weekend waarin de leden van de club hun mooiste vondsten laten zien. Dit jaar is het geologieweekend 12 en 13 januari. Thema is deze keer: Fossielen onder water. Speciaal voor het geologieweekend heeft de GEA-Kring Friesland iets bijzonders naar Leeuwarden gehaald: het skelet van een echte mosasaurus! Een mosasaurus is een zeereptiel dat leefde in de tijd van de dino’s. Met een lengte tot wel achttien meter was dit een van de grootste zeereptielen ter wereld. De mosasaurus leefde net als de T-rex in de laatste Krijtperiode, die 66 miljoen jaar geleden eindigde. Zoals de T-rex het land onveilig maakte, was de mosasaurus heerser van de zee. In de diepte verscholen wachtte hij zijn prooi op, om dan razendsnel toe te slaan. De eerste exemplaren werden gevonden in het mergel langs de Maas (mosa in het Latijn), vandaar de naam. Het gebied rond de Maas was in het Krijt een diepe, warme zee. Later werden botten van dit roofreptiel overal op de wereld terug gevonden. De mosasaurus die in het Natuurmuseum is te zien heeft een lengte van zes meter. Hij is afkomstig van Naturalis Biodiversity Center uit Leiden. De Latijnse naam is Platecarpus ictericus en het skelet is gevonden in de Badlands van South Dakota. Rond de mosasaurus is een kleine expositie ingericht met andere zeefossielen. Deze zijn in bruikleen van diverse musea en afkomstig uit verzamelingen van GEA-leden. Het geologieweekend is leuk voor jong en oud. GEA-leden laten naast zeefossielen ook bijzondere vondsten zien op het gebied van zwerfstenen, zand en mineralen. Er zijn tal van activiteiten voor kinderen zoals goud pannen, een afgietsel maken van een mosasaurustand, een ammoniet schilderen, een schat uithakken uit gips en stenen doorzagen. Ook is er een draaiend rad waarbij mooie (geologische) prijzen te winnen zijn. Uiteraard is er ook informatie te krijgen over het doel en de activiteiten van de GEA-Kring Friesland. Het geologieweekend vindt plaats op 12 en 13 januari 2019. De entree is dat weekend € 2,- p.p. De mosasaurus blijft nog wat langer in het Natuurmuseum en is tot en met 23 januari te zien.

Dit is er ook nog
 • 10:00
 • Natuurmuseum Fryslân
placeholder

Dikkie Dik & ik

Dikke Dik is een gekke kater. Lekker in slaap vallen waar het niet mag. Rennen door de kamer, in de gordijnen hangen en even zijn nagels in de leuning van de bank prikken. Maar dat mag toch niet Dikkie Dik? Vandaag toveren we De Harmonie om tot een echt kattentheater. Zo ontdek je hoe het is om Dikkie Dik te zijn. In zijn koppige kattenwereld mag en kan echt alles. Twee acteurs brengen met veel slapstick, humor en interactieve videobeelden de bekendste rode kater knorrend tot leven. Hoe is het om Dikkie Dik te zijn? Als je zomaar mag gaan liggen op hele gekke plekken, of juist als een gek door de kamer mag rennen en in de gordijnen springen, om daarna je nagels eens flink te scherpen aan de leuning van de bank. Tijdens ‘Dikkie Dik & ik’ kun je dat meemaken. Vanaf het moment dat je het theater binnenkomt, bevind je je in de wereld van een kat. Twee acteurs brengen met fysiek spel, veel slapstick, een gezonde dosis humor en interactieve videobeelden en projecties Dikkie Dik tot leven. Met de originele Dikkie Dik-tekeningen van Jet Boeke. Regie: Olaf van de Ven | spel: Desiree van Haaren en Achref Adhadhi | dramaturgie: Frederieke Vermeulen | videomapping en lichtplan: Arjen Klerkx | decor: Eric Loze Kattentheater in De Harmonie

Voorstellingen
 • 10:30
 • Stadsschouwburg De Harmonie
placeholder

Hindeloopen

Het eigenwijze Friese stadje Hindeloopen was vroeger een echte wereldstad. De inwoners van dit stadje trokken zich niet veel aan van Friesland, maar des te meer van de wereld. Op hun handelsreizen brachten ze uit Amsterdam Hollandse meubels, stoffen uit India en Chinees porselein mee. Dit zorgde voor een typische Hindelooper stijl waarin oer-hollandse en exotische elementen werden gemixt.

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Fries Museum
placeholder

De Terp

Wie aan Friesland denkt, denkt aan terpen. Deze door mensen gemaakte woonheuvels beschermden de Friezen tegen de onberekenbare Noordzee. Vanaf de eerste terpen in 600 v. Chr. tot het jaar 1000 n. chr. werden ze steeds hoger en breder. Laag na laag aan geschiedenis ligt opgestapeld. Tussen die lagen belandden heel wat voorwerpen in de bodem.

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Fries Museum
placeholder

Ferhaal fan fryslân

Ferhaal fan Fryslân is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers Friesland door de jaren heen in beeld hebben gebracht. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad en Drachten niet?

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Fries Museum
placeholder

De dijk

In de afgelopen eeuwen heeft Friesland blootgestaan aan vreselijke overstromingen. Dit is terug te zien in het Friese landschap, met zijn dijken, kanalen en waterstaatkundige bouwwerken. De tentoonstelling De Dijk, onderdeel van Ferhaal fan Fryslân in het Fries Museum in Leeuwarden vertelt hoe de inwoners van Friesland al ruim 2000 jaar (over)leven in een Delta.

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Fries Museum
placeholder

Van Oost en West

In de tentoonstelling Van Oost en West reist u aan de hand van keramiek door de wereld en door de tijd. Elke plaats en tijd kent zijn eigen keramiek, waarin politieke, economische en culturele omstandigheden worden weerspiegeld. Kennis en smaak reizen bovendien van oost naar west en andersom. Onderweg ontdekt u dwarsverbanden in stijlen, vormen en technieken, verspreid over de hele wereld. Van China, de bakermat van de keramiek, tot in de Friese klei. Vaste collectie In de tentoonstelling Van Oost en West tonen we de vaste museumcollectie, met onder meer een belangrijke verzameling Chinees porselein, Delfts Blauw en Nederlandse art-nouveau- en art-decokeramiek. Princessehof 100 jaar Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden vierde in 2017 zijn 100-jarig jubileum. Op 2 december ging het museum opnieuw open na 2 maanden gesloten te zijn geweest voor een grote verbouwing. Hierbij is de presentatie van de vaste collectie compleet vernieuwd. Daarnaast hebben de entree, de winkel, het kassagebied, de theesalon en de tuin een metamorfose ondergaan. Met de nieuwe opstelling van de vaste collectie en maar liefst vier exposities met hedendaagse keramiek is het museum klaar voor Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Tentoonstellingen - 2018
 • 11:00
 • Keramiekmuseum Princessehof