2018 is begonnen!

Filters
placeholder

Expositie Jan Hoff

Tentoonstelling Jan Hoff 18 januari t/m 7 maart 2018 in het Atrium van De Friesland Zorgverzekeraar Jan Hoff (Leeuwarden, 1957) construeert driedimensionale composities van strookjes licht of donker glanspapier, die onder een hoek van 45 of 90 graden zijn gelijmd op de drager en zo een ritmisch, abstract geometrisch patroon vormen. Het maken van deze reliëfs is een intensief ambachtelijk proces dat veel concentratie vraagt. Zelfs de kleine onregelmatigheden die zo hier en daar te zien zijn, worden heel precies en bewust aangebracht. Door de licht- en schaduwwerking roepen zijn reliëfs een gevoel van evenwicht en verstilling op, terwijl ze tegelijkertijd ook heel levendig zijn. Steeds hetzelfde en toch steeds anders. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Dit is er ook nog - Tentoonstellingen
 • 09:00
 • De Friesland Zorgverzekeraar
placeholder

Woodboys, No (time to) Waste

De Woodboys zijn geïnspireerd op leven en herboren worden, op heroveren en hergebruiken, op de cyclus van het leven. Alle objecten die erin verwerkt zijn dragen sporen van hun rijke geschiedenis. Ze hebben een patina, een gelaagdheid, een verhaal...

2018
 • 10:00
 • Heliconweg 52
placeholder

Bezoekerscentrum OBE

Een fonkelnieuw gebouw vormt de toegang tot Lân fan taal: OBE. Je wordt hier welkom geheten als nieuwe ‘inwoner’ en kunt meteen (speels) aan het werk met taal. Ervaar de kunstinstallatie van Tim Etchells en ontdek wat er verder allemaal te doen is!

2018
 • 10:00
 • Heer Ivostraatje 1
placeholder

Tim Etchells

Voor het gebouw OBE op het Oldehoofsterkerkhof maakt de Britse kunstenaar Tim Etchells nieuw, ruimtevullend werk. De ingrediënten: neonletters, rinkelende telefoons en persoonlijke boodschappen!

2018
 • 10:00
 • Oldehoofsterkerkhof 1
placeholder

Foto Fria 2018

In de eerste expositie in 2018 van FRIA, zijn alle 8 fotografen voor het eerst samen te bewonderen in de twee prachtige panden van Maarsingh & van Steijn te Leeuwarden. Inspiratie van de kunstenaars is zeer divers, evenals de getoonde werken: portretten, stillevens, landschap, van realistisch tot abstract… Nog te bewonderen met aanwezige kunstenaars op 13 en 20 mei tussen 12.00-16.00 uur in de Bollemanssteeg 64 te Leeuwarden. Deelnemende fotografen zijn: Jan Kalma, Giem Kwee, Han Reeder, Gerhild van Rooij, Maarten Schuchard, Saskia Wagenvoort en Anja Zwanenburg. FRIA, de Friese Vakvereniging voor Beeldend Kunstenaars, bestaat 32 jaar. Met haar 44 leden is het de grootste vakorganisatie voor beeldend kunstenaars in noord Nederland. De expositie is verlengt tot 26 mei 2018 en is tijdens de openingsuren te bekijken in het pand in de Bollemanssteeg 64 en het pand in de grote Kerkstraat. De toegang is gratis.

Tentoonstellingen - 2018
 • 10:00
 • Maarsingh & van Steijn
placeholder

Het Grote Grutto Theater

Het Grote Grutto Theater is een theatrale beleving die je veertig minuten lang meeneemt in de wereld van de grutto. Je kruipt in zijn huid en ziet de wereld door zijn ogen. Aan de hand van de seizoenen maak je één jaar uit een gruttoleven mee. Het atrium van het Natuurmuseum is daarvoor onherkenbaar veranderd in een groot houten nest. In dit nest zijn een tiental kleine ruimtes waar bezoekers verschillende ervaringen kunnen opdoen. De zintuigen worden daarbij op scherp gezet. Net als in een voorstelling is er een duidelijke tijdlijn in Het Grote Grutto Theater met een begin, een einde en een theatrale opbouw. Eenmaal in de ruimte is er echter de vrijheid om zelf je volgorde te kiezen en te bepalen hoelang je bij een installatie blijft kijken. Maar er wordt ook een verhaal verteld, een verhaal over biodiversiteit en over de positie van de weidevogels, in het bijzonder de grutto. Het is een speelse mix van inhoud, beleving en ervaring. De regie is gedaan door Theun Mosk. Mosk maakt installaties, maar vooral ontwerpen voor theater, opera, dans en tentoonstellingen. Zijn werk is veelal op het Oerol festival te zien en hij werkt voor gezelschappen als het Nederlands Dans Theater, Theater Rotterdam en De Nationale Opera. Het Grote Grutto Theater is een samenwerking met Kening fan ‘e Greide. Dit burgerinitiatief vraagt aandacht voor de toekomst van het weide- en cultuurlandschap en al het leven en werk daarin en omheen, dus ook voor onze weidevogels.

Tentoonstellingen - 2018
 • 10:00
 • Natuurmuseum Fryslân
placeholder

Amsterdamse School glas-in-lood plafond

Kom binnenkijken in de unieke woning met Amsterdamse School glas-in-lood plafond, gelegen naast Emmakade Antiek. Emmakade Antiek is een unieke antiek- en interieurwinkel gevestigd in Leeuwarden. Ons ruime assortiment is met zorg uitgezocht en sfeervol en inspirerend geëtaleerd. Voor elk type interieur verkopen wij bijzondere artikelen waar je levenslang plezier aan beleeft. De collectie bestaat uit alles vanaf de Art Deco en Art Nouveau periode tot aan de 50- er jaren. Denk hierbij aan glaswerk, brocante, Aziatica, lampen, beelden, sieraden, vintage, glas in lood en veel meer! Emmakade Antiek opent gewoonlijk alleen in november tijdens Open Huis haar deuren naar de unieke naastgelegen woning. In dit monumentale pand vindt u een prachtige serre met een indrukwekkend glas-in-lood raam van 4×5 meter, ontworpen door dhr Bogtman, in Amsterdamse School stijl. Ter ere van Leeuwarden 2018 (LF2018) is het voor bezoekers het gehele jaar mogelijk een kijkje te nemen in deze bijzondere Leeuwarder woning. De trotse eigenaren geven naar wens toelichting over de oorsprong van het pand en over de Art Deco en Art Nouveau periode waarin zij zich verdiept hebben. OPEN HUIS van 20 oktober t/m 1 december! We hebben de woonkamer weer omgetoverd tot expositie-/verkoopruimte. Hierdoor ruim 300m2 Europese en Aziatische wooninspiratie op een unieke Hollandse locatie. Het thema is dit jaar ‘Verzamelingen en meer!’ Komt u ook kijken? Tijdens Open Huis zijn wij alle dagen open!

Dit is er ook nog - 2018
 • 10:30
 • Emmakade Antiek
placeholder

Mata Hari, de mythe en het meisje

Honderd jaar na haar dood is in het Fries Museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit te zien. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet je Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari. Reis met haar mee van haar geboortestad Leeuwarden naar Nederlands-Indië, waar het noodlot haar achtervolgt. Beleef haar glorieuze opkomst in de danstheaters van Parijs en ontdek het web vol van intriges waar ze tijdens de Eerste Wereldoorlog in verstrikt raakt. De tentoonstelling is nog te zien t/m 2 april 2018.

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Fries Museum
placeholder

Leeuwarden de mooiste Stadsgezichten 1600 tot nu

Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van Europa. Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) grijpt deze gelegenheid aan om een selectie van de fraaiste schilderijen, prenten en tekeningen van Leeuwarden vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot nu aan het publiek te presenteren. Nooit eerder werden zoveel stadsgezichten tegelijk samengebracht. Schilders en tekenenaars van toen en nu tonen de rijkdom en armoede van de historische binnenstad; de pareltjes én rotte plekken, de bewaarde én verdwenen gebouwen, pleinen, straten en gloppen. Waarheidsgetrouw of juist met enige fantasie. De tentoonstelling in het HCL laat in meer dan vijftig werken het grootstedelijke én het dorpse zien dat de Friese hoofdstad karakteriseert. De expositie is een must voor iedereen die iets met Leeuwarden heeft of als toerist voor het eerst kennis wil maken met de rijke historie van de Friese hoofdstad. Een deel van de stadsgezichten is als reproductie te zien in winkels, galerieën, restaurants en andere min of meer openbare plekken. Boek Bij de tentoonstelling is het gelijknamige boek Leeuwarden, de mooiste stadsgezichten 1600 tot nu verschenen, geschreven door kunsthistoricus Gert Elzinga. Het boek, met daarin 80 fraaie stadsgezichten van de Friese hoofdstad, is een uitgave van Wbooks en verkrijgbaar bij het HCL en in de boekhandel (in het Nederlands en Engels). Daarnaast is er ook een wandelroute langs 25 bijzondere plekken in de binnenstad. De tentoonstelling is te zien in het HCL (Groeneweg 1), 26 januari 2018 t/m 6 januari 2019.

Dit is er ook nog - Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Historisch Centrum Leeuwarden
placeholder

Foto-expositie DNALWD2018 bij Kunstkade

De expositie bij Kunstkade laat een aantal mooie beelden zien van mensen die een bijzonder, grappig of ontroerend verhaal hebben. Maar wat is dat verhaal? Dat is de uitdaging van de expositie. Kijk goed naar de DNA-buisjes én de personen en verwonder jezelf in je eigen fantasie over het verhaal dat ze willen vertellen. Vijftien personen met vijftien verschillende verhalen. Wil je de echte verhalen weten? Kijk dan op www.dnalwd2018.nl. Hier staan de vijftien verhalen en nog duizenden andere verhalen van iedereen die heeft meegedaan. In het Gemeentehuis in Leeuwarden, op loopafstand van Kunstkade, kun je je verwonderen en verhalen verzinnen bij duizenden andere DNA-buisjes.

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Kunstkade