2018 is begonnen!

Filters
placeholder

Tentoonstelling Tamme Hansma

Tentoonstelling Tamme Hansma 16 maart t/m 11 mei 2017 in het Atrium van De Friesland Zorgverzekeraar Tamme Hansma (Surhuisterveen, 1954) uit Hitzum was als kind al geboeid door het werken met composities en kleuren. Toch kon hij op school maar nauwelijks een voldoende halen voor tekenen en schilderen. Daardoor heeft hij lang gedacht dat hij geen talent had. Tot hij tweeëntwintig jaar geleden eens met een vriend meeging naar tekenles. Daar bleek dat de oude liefde nooit verdwenen was. Jarenlang volgde hij lessen bij verschillende kunstenaars. Aanvankelijk leerde hij om realistisch te schilderen. Op een cursus bij Helena de Boer leerde hij om vanuit zijn intuïtie te schilderen en daardoor ging er een wereld voor hem open. De realistische landschappen maakten plaats voor innerlijke landschappen. De laatste jaren heeft het werk van Willem van Althuis en Mark Rothko hem sterk beïnvloed en geïnspireerd. Mark Rothko was een van de eerste kunstenaars die rond 1950 spiritualiteit in de abstracte kunst centraal stelde. Ook het werk van Tamme Hansma is gericht op de emotionele ervaring van hemzelf en de toeschouwer. www.tammehansma.nl

Tentoonstellingen
 • 08:30
 • De Friesland Zorgverzekeraar
placeholder

Poëzieposters bij Kunstkade

Een veertigtal poëzieposters gemaakt door kinderen uit de onderbouw van verschillende basisscholen worden van 9 maart tot en met 14 april tentoon gesteld in Kunstkade. De tentoonstelling laat zien waar het gedicht van Paul van Ostaijen, ‘Mark groet ’s morgens de dingen’ toe heeft geleid. Lambert Fortuin vertelt dat deze titel een rijke opening bleek, voor kinderen om door middel van tekeningen en vertellen, verslag te doen van hun dagelijkse bestaan. Lambert gaf op verschillende scholen in Friesland de afgelopen jaren zijn gastles, je eigen poëzieposter maken. Lambert; “Een eenvoudig werkblad was voldoende om hun beelden en woorden vast te leggen. Door uitvergroten kleuren en sjabloneren werden al deze verzamelde beelden en woorden uitgewerkt tot prachtige poëzieposters. Inmiddels zijn er vele varianten ontstaan zoals: ‘Mark groet de school’, ‘Mark groet de lente’, ‘Mark groet zijn moeder’ en vele andere onderwerpen. Op de tentoonstelling zijn er verschillende voorbeelden van te zien. Ook is er uitleg over de werkwijze.” De tentoonstelling is te zien van donderdag 9 maart tot vrijdag 14 april op werkdagen van 11 tot 16 uur, Groot Schavernek 9f Leeuwarden.

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Kunstkade
placeholder

Pinguin haringhapfestijn

De pinguïns – die vanwege hun uiterlijk vaak gekscherend voor ‘obers’ worden aangezien – krijgen dan namelijk een smakelijk diner voorgeschoteld. Ze blijven alleen niet netjes aan tafel zitten, maar waggelen en happen in de rondte…

Dit is er ook nog
 • 11:00
 • Aqua Zoo Friesland
placeholder

Wat je van (ijs) beren leren kunt

Een deskundige dierverzorger breekt dagelijks om 12.45 uur figuurlijk het ijs en vertelt alles wat je van ijsberen leren kunt. De volgende onderwerpen komen bijvoorbeeld aan bod: verzorging, gedrag, verblijf, fokprogramma, klimaat, etc. Uiteraard kun je ook vragen stellen! Verder maak je kennis met de ijsberen die sinds kort in AquaZoo wonen en kom je te weten wat de toekomstplannen zijn…

Dit is er ook nog
 • 12:45
 • Aqua Zoo Friesland
placeholder

Zeehondensafari

Wie de ogen goed de kost geeft vanaf de verschillende uitkijkpunten rond het grote meer, ziet ze misschien al: de zeehonden van AquaZoo Friesland! Zij hebben het in het grootste interactieve zeehondenverblijf van Europa prima naar hun zin. Op gezette tijden kun je nog dichter bij deze prachtige dieren komen tijdens een heuse Zeehondensafari. Samen met je gezelschap loop je over het strandje de steiger op waar je vervolgens onder begeleiding van de verzorgers op een trekschuit stapt. Kinderen mogen helpen de schuit in het midden van het meer te trekken. Ondertussen komen de zeehonden al nieuwsgierig een kijkje nemen. En zodra het emmertje met vis tevoorschijn komt, kun je ze van heel dichtbij begroeten!

Dit is er ook nog
 • 13:30
 • Aqua Zoo Friesland
placeholder

Zeeleeuwen spetter spektakel

Het spiksplinternieuwe zeeleeuwenverblijf is één van de grootste zeeleeuwenverblijven ter wereld. In het Zeeleeuwen Spetter Spektakel – dat zowel educatieve en speelse elementen als een voederpresentatie bevat – vervullen de zeeleeuwen de hoofdrol. Tanden controleren, visjes vangen, brullen, zwemmen en nog veel meer activiteiten komen aan bod tijdens het Zeeleeuwen Spetter Spektakel. De presentatie is vanaf een tribune bij te wonen. Ter hoogte van de zeeleeuwen vind je BeachClub met terras, picknickbankjes en een speeltuintje. Hier kan iedereen zich dus prima vermaken tot het Zeeleeuwen Spetter Spektakel van start gaat.

Dit is er ook nog
 • 14:30
 • Aqua Zoo Friesland
placeholder

Hindeloopen

Het eigenwijze Friese stadje Hindeloopen was vroeger een echte wereldstad. De inwoners van dit stadje trokken zich niet veel aan van Friesland, maar des te meer van de wereld. Op hun handelsreizen brachten ze uit Amsterdam Hollandse meubels, stoffen uit India en Chinees porselein mee. Dit zorgde voor een typische Hindelooper stijl waarin oer-hollandse en exotische elementen werden gemixt.

Tentoonstellingen
 • Fries Museum
placeholder

De Terp

Wie aan Friesland denkt, denkt aan terpen. Deze door mensen gemaakte woonheuvels beschermden de Friezen tegen de onberekenbare Noordzee. Vanaf de eerste terpen in 600 v. Chr. tot het jaar 1000 n. chr. werden ze steeds hoger en breder. Laag na laag aan geschiedenis ligt opgestapeld. Tussen die lagen belandden heel wat voorwerpen in de bodem.

Tentoonstellingen
 • Fries Museum
placeholder

Ferhaal fan fryslân

Ferhaal fan Fryslân is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers Friesland door de jaren heen in beeld hebben gebracht. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad en Drachten niet?

Tentoonstellingen
 • Fries Museum
placeholder

De dijk

In de afgelopen eeuwen heeft Friesland blootgestaan aan vreselijke overstromingen. Dit is terug te zien in het Friese landschap, met zijn dijken, kanalen en waterstaatkundige bouwwerken. De tentoonstelling De Dijk, onderdeel van Ferhaal fan Fryslân in het Fries Museum in Leeuwarden vertelt hoe de inwoners van Friesland al ruim 2000 jaar (over)leven in een Delta.

Tentoonstellingen
 • Fries Museum