Waarom wachten tot 2018?

Filters
placeholder

Expositie De Overval

In 2014 heeft Café de Bak i.s.m. Het Friese Verzetsmuseum een expositie gemaakt over De Overval die in 1944 plaatsvond in de oude gevangenis. Je kunt deze expositie bezoeken tijdens de openingstijden van de Blokhuispoort. De toegang is gratis.

Tentoonstellingen
 • 08:30
 • Blokhuispoort
placeholder

Tentoonstelling Tamme Hansma

Tentoonstelling Tamme Hansma 16 maart t/m 11 mei 2017 in het Atrium van De Friesland Zorgverzekeraar Tamme Hansma (Surhuisterveen, 1954) uit Hitzum was als kind al geboeid door het werken met composities en kleuren. Toch kon hij op school maar nauwelijks een voldoende halen voor tekenen en schilderen. Daardoor heeft hij lang gedacht dat hij geen talent had. Tot hij tweeëntwintig jaar geleden eens met een vriend meeging naar tekenles. Daar bleek dat de oude liefde nooit verdwenen was. Jarenlang volgde hij lessen bij verschillende kunstenaars. Aanvankelijk leerde hij om realistisch te schilderen. Op een cursus bij Helena de Boer leerde hij om vanuit zijn intuïtie te schilderen en daardoor ging er een wereld voor hem open. De realistische landschappen maakten plaats voor innerlijke landschappen. De laatste jaren heeft het werk van Willem van Althuis en Mark Rothko hem sterk beïnvloed en geïnspireerd. Mark Rothko was een van de eerste kunstenaars die rond 1950 spiritualiteit in de abstracte kunst centraal stelde. Ook het werk van Tamme Hansma is gericht op de emotionele ervaring van hemzelf en de toeschouwer. www.tammehansma.nl

Tentoonstellingen
 • 08:30
 • De Friesland Zorgverzekeraar
placeholder

Poëzieposters bij Kunstkade

Een veertigtal poëzieposters gemaakt door kinderen uit de onderbouw van verschillende basisscholen worden van 9 maart tot en met 14 april tentoon gesteld in Kunstkade. De tentoonstelling laat zien waar het gedicht van Paul van Ostaijen, ‘Mark groet ’s morgens de dingen’ toe heeft geleid. Lambert Fortuin vertelt dat deze titel een rijke opening bleek, voor kinderen om door middel van tekeningen en vertellen, verslag te doen van hun dagelijkse bestaan. Lambert gaf op verschillende scholen in Friesland de afgelopen jaren zijn gastles, je eigen poëzieposter maken. Lambert; “Een eenvoudig werkblad was voldoende om hun beelden en woorden vast te leggen. Door uitvergroten kleuren en sjabloneren werden al deze verzamelde beelden en woorden uitgewerkt tot prachtige poëzieposters. Inmiddels zijn er vele varianten ontstaan zoals: ‘Mark groet de school’, ‘Mark groet de lente’, ‘Mark groet zijn moeder’ en vele andere onderwerpen. Op de tentoonstelling zijn er verschillende voorbeelden van te zien. Ook is er uitleg over de werkwijze.” De tentoonstelling is te zien van donderdag 9 maart tot vrijdag 14 april op werkdagen van 11 tot 16 uur, Groot Schavernek 9f Leeuwarden.

Tentoonstellingen
 • 11:00
 • Kunstkade
placeholder

Pinguin haringhapfestijn

De pinguïns – die vanwege hun uiterlijk vaak gekscherend voor ‘obers’ worden aangezien – krijgen dan namelijk een smakelijk diner voorgeschoteld. Ze blijven alleen niet netjes aan tafel zitten, maar waggelen en happen in de rondte…

Dit is er ook nog
 • 11:00
 • Aqua Zoo Friesland
placeholder

Wat je van (ijs) beren leren kunt

Een deskundige dierverzorger breekt dagelijks om 12.45 uur figuurlijk het ijs en vertelt alles wat je van ijsberen leren kunt. De volgende onderwerpen komen bijvoorbeeld aan bod: verzorging, gedrag, verblijf, fokprogramma, klimaat, etc. Uiteraard kun je ook vragen stellen! Verder maak je kennis met de ijsberen die sinds kort in AquaZoo wonen en kom je te weten wat de toekomstplannen zijn…

Dit is er ook nog
 • 12:45
 • Aqua Zoo Friesland
placeholder

Zeehondensafari

Wie de ogen goed de kost geeft vanaf de verschillende uitkijkpunten rond het grote meer, ziet ze misschien al: de zeehonden van AquaZoo Friesland! Zij hebben het in het grootste interactieve zeehondenverblijf van Europa prima naar hun zin. Op gezette tijden kun je nog dichter bij deze prachtige dieren komen tijdens een heuse Zeehondensafari. Samen met je gezelschap loop je over het strandje de steiger op waar je vervolgens onder begeleiding van de verzorgers op een trekschuit stapt. Kinderen mogen helpen de schuit in het midden van het meer te trekken. Ondertussen komen de zeehonden al nieuwsgierig een kijkje nemen. En zodra het emmertje met vis tevoorschijn komt, kun je ze van heel dichtbij begroeten!

Dit is er ook nog
 • 13:30
 • Aqua Zoo Friesland
placeholder

Zeeleeuwen spetter spektakel

Het spiksplinternieuwe zeeleeuwenverblijf is één van de grootste zeeleeuwenverblijven ter wereld. In het Zeeleeuwen Spetter Spektakel – dat zowel educatieve en speelse elementen als een voederpresentatie bevat – vervullen de zeeleeuwen de hoofdrol. Tanden controleren, visjes vangen, brullen, zwemmen en nog veel meer activiteiten komen aan bod tijdens het Zeeleeuwen Spetter Spektakel. De presentatie is vanaf een tribune bij te wonen. Ter hoogte van de zeeleeuwen vind je BeachClub met terras, picknickbankjes en een speeltuintje. Hier kan iedereen zich dus prima vermaken tot het Zeeleeuwen Spetter Spektakel van start gaat.

Dit is er ook nog
 • 14:30
 • Aqua Zoo Friesland
placeholder

Stadswandeling met gids

Tijdens je bezoek aan Leeuwarden mag een stadswandeling niet aan je programma ontbreken. Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland, in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Ook is de stad bekend van de Elfstedentocht en het Nassauverleden. Tijdens deze stadswandeling krijg je informatie over al deze zaken en leer je de stad echt kennen. Je komt langs oude stadsgrachten, historische straten en monumentale gebouwen zoals de Oldehove uit 1529, het Princessehof (in de 18e eeuw het paleis van regentes Maria van Hessen-Kassel) en de Waag uit 1595. De wandeling wordt iedere maandag, woensdag en zaterdagmiddag georganiseerd en start bij VVV Leeuwarden. De wandeling eindigt op de Lange Pijp nabij de Waag. De wandeling kost €2,50 per persoon en gaat door bij minimaal 4 deelnemers. Opgeven is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Opgeven kan door een mailtje te sturen naar info@vvvleeuwarden of door te bellen op telefoonnummer 058 234 7550. In het geval van onvoorziene omstandigheden kan het zijn dat de stadswandeling niet door gaat.

Dit is er ook nog
 • 15:00
 • VVV Leeuwarden
placeholder

Beladen landschap: van kiefer tot ristelhueber

De tentoonstelling Beladen landschap: van Kiefer tot Ristelhueber toont hoe sporen van oorlog en conflict in handen van kunstenaars tot een metafoor voor menselijkheid verworden. Kunstenaars geven al decennia lang betekenis aan ‘beladen’ landschappen. Voor Anselm Kiefer is heel Duitsland als landschap besmet. In het Fries Museum is zijn werk Bilder-Streit te zien. Waar Kiefer een zoektocht verbeeldt, legt Sophie Ristelhueber letterlijk de bestaande sporen van conflict vast. Haar werk Fait laat de bijna serene overblijfselen van de eerste Golfoorlog in Irak zien.

Tentoonstellingen
 • Fries Museum
placeholder

Hindeloopen

Het eigenwijze Friese stadje Hindeloopen was vroeger een echte wereldstad. De inwoners van dit stadje trokken zich niet veel aan van Friesland, maar des te meer van de wereld. Op hun handelsreizen brachten ze uit Amsterdam Hollandse meubels, stoffen uit India en Chinees porselein mee. Dit zorgde voor een typische Hindelooper stijl waarin oer-hollandse en exotische elementen werden gemixt.

Tentoonstellingen
 • Fries Museum