Ons verhaal

In 2018 was Leeuwarden, samen met Fryslân, de culturele hoofdstad van Europa. Een jaar vol innovatieve evenementen, indrukwekkende exposities en inspirerende initiatieven. We lieten een jaar lang zien hoe we het leven vieren. Hoe we met lef onze kop boven het maaiveld uitsteken om onze eigenwijze manieren te laten zien aan de wereld. Ons landschap was het podium en iedereen was uitgenodigd. En wát was het een succes.

Friese dromen en oplossingen

Leeuwarden – Fryslân 2018 ging over elkaar vinden terwijl de wereld zich razendsnel om ons heen ontwikkelt. Het ging over een eigenwijze en betrokken gemeenschap met oog voor elkaars ideeën, mogelijkheden en uitdagingen. Het avontuur was dit jaar voor iedereen, wat je achtergrond ook was.

Leeuwarden en Friesland

De evenementen vonden naast Leeuwarden, de historische hoofdstad van honderd namen, ook in het ruige, veelzijdige landschap plaats. Van het UNESCO Werelderfgoed dat de Waddenzee is, tot de elf steden die soms kleiner zijn dan onze dorpen.

Het grote boek

 

Leeuwarden-Friesland 2018 heeft de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018 gewonnen op basis van een zogeheten 'bidbook'. Het plan waarin onze ideeën zijn gepresenteerd. Het is ons contract met de inwoners van Leeuwarden en Friesland, de overheden en de Europese Commissie die de titel heeft toegekend. Het waarmaken van de ideeën uit het bidbook was voor iedereen een nieuwe reis. Dit aanvalsplan was leidend voor wat wij doen en laten.

Download het bidbook