Jullie vragen, onze antwoorden

Je mag ons ten alle tijden het hemd van het lijf vragen. Over wie we zijn en wat we doen en waarom. Maar misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder, waar we de meest gestelde vragen hebben gebundeld en beantwoord.

Wat is een Culturele Hoofdstad van Europa?

Culturele Hoofdstad van Europa is een internationaal cultureel project en één van Europa's meest ambitieuze evenementen. Elk jaar worden na een nationale wedstrijd bij twee landen van de Europese Unie per land één stad aangewezen om dit evenement een jaar lang vorm te geven. Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018 is een nationaal Nederlands evenement met als epicentrum onze stad en regio.Waarom won Leeuwarden de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018?

Omdat de Europese jury het meest overtuigd raakte van de ideeën uit ons bidbook (presentatieboek). Vooral het idee om met de evenementen daadwerkelijk iets achter te laten – en dus niet alleen maar een jaar lang feestjes houden – sprak aan. De culturele initiatieven moeten kortom iets betekenen en onze manier van denken en leven zo mogelijk veranderen; bijvoorbeeld op het gebied van schoon drinkwater, de multiculturele samenleving, duurzame innovatie en armoedebestrijding.

Wat is dat eigenlijk, de iepen mienskip?

Het is in de eerste plaats het thema van ons programma. Leeuwarden-Friesland 2018 wil met al haar projecten een iepen mienskip laten zien: een eigenwijze en betrokken gemeenschap met oog voor elkaars ideeën, mogelijkheden én uitdagingen. Dit geldt voor Friezen, Nederlanders, Europeanen. Leeuwarden - Friesland 2018 wil een verbinding maken met de verschillende gemeenschappen, criss-cross door Europa. Zowel online als ‘in het echte leven’.

Iepen mienskip: een eigenwijze en betrokken gemeenschap met oog voor elkaars ideeën, mogelijkheden én uitdagingen.