Parkeren in Leeuwarden

In Leeuwarden is een goede parkeerplaats altijd binnen handbereik. In parkeergarages Zaailand, Klanderij, Oldehove, Hoeksterend & Oosterstraat kun je 24 uur per dag uitrijden. Als je de stad binnenkomt volg je de signaleringsborden naar een parkeergarage. Op deze signaleringsborden staat aangegeven of de parkeergarage vrij is en welke alternatieven er geboden worden. In de parkeergarage is altijd personeel aanwezig om je te helpen. Er zijn toiletvoorzieningen en er zijn buggy’s te huur.

P+R terreinen

Je kunt je auto ook parkeren op een van de drie P+R terreinen.

  • Bij het Kalverdijkje aan de oostelijke stadsring: Gratis parkeren en bereikbaar met buslijn 3 van Arriva.
  • Bij het WTC-Expo aan de westelijke stadsring: Je betaalt het parkeertarief (€ 4,00 per dag) en bereikt het centrum met streekbus 70, 71 en 97 of lopend in 20 minuten.
  • Achter het NS station (Wijnhornsterstraat): Je betaalt het parkeertarief (max. €5,45 per dag) en loopt in 8 minuten naar hartje binnenstad, of je neemt een taxi of bus.

Alle P+R terreinen staan op ANWB borden aangegeven. 

Fietsenstallingen

In het centrum van Leeuwarden heb je de mogelijkheid om je fiets, brommer of scooter veilig te parkeren in één van de fietsenstallingen. Het stallen van je fiets, brommer of scooter is gratis. Ook kunnen hier kleine reparaties worden uitgevoerd en je kunt er een buggy en/of kluisje huren. Je vindt ze op het Zaailand en in de Sint Jacobsstraat.

Parkeren voor gehandicapten - Waar mag ik parkeren?

Met de gehandicaptenparkeerkaart mag je buiten de vakken parkeren. Je mag daarbij andere weggebruikers niet hinderen en met gebruik van een parkeerschijf, mag je hier maximaal drie uur parkeren. We hebben ook speciale parkeerplaatsen, herkenbaar aan het bord 'gehandicaptenparkeerplaats'. Voor al deze parkeerplaatsen moet je parkeergeld betalen, ook als houder van een gehandicaptenparkeerkaart. Op sommige plaat

sen gelden aangepaste tarieven. Vaak is de maximale parkeertijd ruimer dan op reguliere parkeerplaatsen. Ieder moet zich uiteraard altijd houden aan de geldende verkeersregels.

Op de Nieuwestad, St. Jacobstraat, Peperstraat, Wirdumerdijk en het Ruiterskwartier mag je alleen op de volgende momenten inrijden en parkeren:

  • maandag van 07.30 tot 21.00 uur
  • dinsdag t/m vrijdag van 07.30 tot 12.00 uur en van 18.00 tot 21.00 uur (behalve tijdens markt en koopavonden)
  • zaterdag van 07.30 tot 12.00 uur. 

Touringcars

De passagiers met bestemming binnenstad kunnen worden afgezet of opgehaald op het Oldehoofsterkerkhof en de Lange Markstraat. De bus kan vervolgens geparkeerd worden:

  •  bij het WTC Expo

Wanneer er grote evenementen zijn in het WTC (zoals Caravana, Boot en Vrouw) kunnen touringcars hier niet parkeren. Op de Dirk Zeperweg is vaak voldoende ruimte, touringcars kunnen daar dan parkeren. Hier moet wel een kaartje gekocht worden bij de parkeerautomaat. De betaling is per voertuig, dus  is er maar 1 kaartje nodig voor een bus (dus geen 2).