Het Stadhouderlijk Hof

Hofplein 29 | 8911 HJ Leeuwarden
Het Stadhouderlijk Hof behoort nu tot een hotelketen. Je kunt er riant slapen en eten. Daarnaast is het een populaire trouwlocatie. De barokke hoge trappenhal en de Nassauzaal met authentieke betimmering zijn nog vrijwel origineel.

Het oorspronkelijke huis (Rolkemahuis) werd in 1564 gebouwd. Friesland kocht voor zijn eerste stadhouder, Willem Lodewijk van Nassau Dietz, in 1587 deze patriciƫrswoning. Vervolgens erven de nieuwe stadhouders het Hof. Elke volgende stadhouder laat het Hof voor veel geld verbouwen en verfraaien. Zo komt Willem Frederik van Nassau-Dietz er te wonen en laat een tuin aanleggen, de nog steeds bestaande Prinsentuin.

In 1603 kwam het Dekemahuis aan de zuidzijde erbij en zo ontstond het Stadhouderlijk Hof met voorplein. Het hof had stijlkenmerken uit o.a. de renaissance en de barok. In het midden van de zeventiende eeuw telde het gebouw 37 vertrekken, die blijkbaar rijk versierd waren. In 1747 vertrok stadhouder Willem Carel Hendrik Friso uit Leeuwarden, omdat hij tot stadhouder - Willem IV - van alle gewesten werd benoemd. Het gebouw bleef - als tijdelijke verblijfplaats - in het bezit van de familie. In de Franse tijd hadden er soldaten in het Hof gebivakkeerd en gaf het onderdak aan het stadsweeshuis, een hospitaal en de Latijnse school. Veel van de inventaris is toen verloren gegaan.

Het pand is vanaf het einde van de 19e eeuw geruime tijd de ambtswoning van de Friese commissaris van de Koning / Koningin geweest.

Openingstijden

Van 12.00 tot 22.00 uur.