Museum de Grutterswinkel

Nieuwesteeg 5 | 8911 DT Leeuwarden | 058 215 3427
In Museum de Grutterswinkel wordt het leven rond een echte ouderwetse kruidenierswinkel getoond met alles wat daarbij hoort.
In de goede oude tijd waren supermarkten nog kleine, knusse grutterswinkeltjes waar de kassa nog echt rinkelde en de kruidenierswaren in papieren puntzakken over de toonbank gingen. In het hart van Leeuwarden bestaat nog zo'n authentiek kruidenierswinkeltje, gevestigd in een zeventiende-eeuws pand in de Nieuwesteeg vijf. Vanaf 1900 deed 'heel' Leeuwarden inkopen in de winkel voor kolonialenwaren en grutterswaren van de familie Feenstra.
Per jaar zijn er wisselende exposities en komen er ongeveer 15.000 bezoekers een kijkje nemen in dit museum. Het blijkt dat het tonen van een echte ouderwetse kruidenierswinkel met alles wat daarbij hoort, de mensen buitengewoon aanspreekt. Ook de regelmatig wisselende exposities dragen daaraan bij.

Het museum bestaat uit verschillende ruimtes die bijna allemaal vrij toegankelijk zijn. In de voormalige woonkamers wordt een vers kopje koffie of thee geschonken met oranjekoek en een echt Frysk Dúmke. Onder het koffielokaal bevindt zich een meer dan vier eeuwen oude wijnkelder met troggewelf. Op de eerste verdieping is het achterhuis, waar duidelijk wordt hoe een klein gezin vroeger leefde, met de bedstede en het húske (toilet).

Voorzieningen

Openingstijden

Museum De Grutterswinkel is geopend van: di. t/m za. 10.00 - 17.00 uur. In de zomermaanden (juni t/m augustus) ook op maandag van 13.00 - 17.00 uur.