Prinsentuin

1 | 8911 DE Leeuwarden
De Prinsentuin is het stadspark van Leeuwarden, waar het fijn verblijven is, om te wandelen, picknicken, zonnebaden en elkaar te ontmoeten, kortom, om te genieten. Er is een romantische muziekkoepel waar veel en vaak wordt opgetreden, een mooi grand café en daarnaast óók de mooiste jachthaven van Nederland. Op zonnige dagen trekken de Leeuwarders hier massaal naar toe om elkaar te ontmoeten en te genieten van de zon. Het park ligt aan de mooiste jachthaven van Nederland waardoor er in de zomer altijd een gezellige drukte heerst. In juli en augustus worden er elke zondagmiddag Prinsentuinconcerten georganiseerd.

Wanneer je op het hoogste punt van de tuin staat heb je een prachtig zicht op het water en de stad. Achter je zie je een tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander. Een museum met zijn werk vind je verderop in de tuin, naast café- restaurant De Koperen Tuin. Vóór je zie je Us Mem, (hoek Harlingersingel), een stoere koe, het symbool van het Fries Rundvee Syndicaat. Deze naam kreeg de koe van de Leeuwarders, een knipoog naar standbeeld Us Heit bij het stadhuis.

Als je Leeuwarden vanaf het water bekijkt is de Prinsentuin een mooie plek om aan te leggen en een prima startpunt om de stad verder te verkennen. Wie zelf geen boot bezit heeft verschillende mogelijkheden om Leeuwarden vanaf het water te bekijken. Met een sloep vaar je op eigen gelegenheid heerlijk rustig door de Prinsentuin. Voor wie zich liever laat varen is een praamvaart een leuk alternatief. De schipper stuurt langs de vele rijksmonumenten die de stad rijk is. Een meevarende gids vertelt ondertussen allerlei wetenswaardigheden over de stad. Een unieke manier om Leeuwarden eens vanuit een ander oogpunt te bekijken.

Lusthof van de Nassau’s
De Prinsentuin werd in 1648 aangelegd als lusthof in opdracht van prins Willem

Voorzieningen