Wat te doen in Leeuwarden?

Filters
placeholder

De Smakelijke Stadswandeling

Na een hartelijke ontvangst onder het genot van koffie/thee en oranjekoek in deze nostalgische gelegenheid, gaan jullie op pad. We maken een tour dwars door de stad langs de leukste straatjes. Onderweg horen jullie verhalen over Leeuwarden van onze gids, over vroeger en nu. Hippe, nostalgische en smakelijke winkels hebben een traktatie klaar staan speciaal voor jullie besloten gezelschap, van smoothies tot Friese kaasjes, van Mediterraanse hapjes tot lekkere sapjes. Leer Leeuwarden kennen op de lekkerste manier! We sluiten af met een uitgebreide proeverij van lokale streekproducten… Geniet van deze smakelijke ontdekkingstocht! Prijs: € 27,50 p.p. (vanaf 8 personen)

Wandelen
  • 0,06km van centrum
placeholder

Sherlock Holmes Citygame

Na de uitleg onder het genot van een consumptie gaat elk team op pad met een tablet. Als een ware Sherlock Holmes combineer je logica en inlevingsvermogen met veldwerk om de voorafgaande gebeurtenissen te reconstrueren en zo het moordmysterie op te lossen. Speur door de stad naar aanwijzingen over het moordwapen. Win het vertrouwen van getuigen, want die hebben vaak waardevolle informatie over het uiterlijk van de dader. En, last but not least, leg je al je ingevingen direct vast op de gevoelige plaat – of je loopt het risico dat een andere detective met de eer gaat strijken. Ben je erachter waar de moord is gepleegd of de manier waarop? Even een fotootje. Na afloop bekijken we welk team het grootste “Sherlock” gehalte heeft. Natuurlijk met een drankje erbij. Vergeet misdaadromans, CSI en Cluedo. In deze meeslepende Citygame steek je de handen uit de mouwen. Een eersteklas breinbreker die van elk bedrijfsuitje, jubileum en vrijgezellenfeest een avontuur maakt! Prijs: € 29,50 p.p. (vanaf 10 personen)

Wandelen - Dit is er ook nog
  • 0,06km van centrum
placeholder

Praamvaart en rondleiding De Blokhuispoort

Alvorens dit gebouw te ontdekken eerst een versnapering in het gevangeniscafé met koffie/thee en appelgebak. Eeuwenlang staat hij al in het centrum van Leeuwarden, de Blokhuispoort. Vele misdadigers hebben hier gevangen gezeten. Velen vonden ook hun einde aan de galg op het Blokhuisplein. Beroemde namen als Dokter O. , Aage M. en natuurlijk de Hogerhuizen hebben hier historie geschreven. Een spannend gebouw met meesterlijke verhalen verteld door oud-bewaarders. Laat je rondleiden en verwonder je over de cellen en natuurlijk de isoleercellen in de kelders van dit “kasteel”. Daarna ligt er voor jullie besloten gezelschap een praam met schipper/gids klaar. Het is een genot om door de grachten van Leeuwarden te varen.  Prijs: € 23,50 p.p. (vanaf 15 personen)

Wandelen - Varen
  • 0,06km van centrum
placeholder

Ontdek Historisch en Culinair Leeuwarden

We beginnen met koffie/thee in een gezellig etablissement. Daarna: de populairste wandeling is die door historisch Leeuwarden. Een prachtige rondleiding door het hart van de oude binnenstad. Deze ontdekkingsreis gaat langs vele boeiende rijksmonumenten, straten en stegen. De gids vertelt alles over het ontstaan van de stad en zijn roerige geschiedenis. Via de karakteristieke “pijpen” lopen jullie over de grachten en zien onze schatten als de Oldehove, Princessehof, Prinsentuin, Gasthuizen, Waag, Grote Kerk, Stadhuis en Stadhouderlijk Hof. Vervolgens worden jullie ontvangen in het Beerenburgmuseum. Hier krijgen jullie uitleg over de bereidingswijze en de geschiedenis van de distilleerderij. Natuurlijk zal er aan het eind van de vertelling ook nog een kruidenbitter geproefd worden. De Friese hoofdstad aanschouwen vanaf het water is misschien wel Leeuwarden op z’n mooist! Voor jullie besloten gezelschap ligt een praam met schipper/gids klaar. Een ontdekkingstocht door de grachten van het Naauw, de Kelders, de Voorstreek, de Ee buurt, de Prinsentuin, het Schavernek en de Nieuwestad. We eindigen met een uitgebreid driegangen keuzediner; een welverdiende afsluiter. Prijs: € 59,50 p.p. (vanaf 10 personen)

Wandelen - Varen
  • 0,19km van centrum
placeholder

Stadswandeling met Anna & Us Heit

Deze onvergetelijke, theatrale stadswandeling kan al vanaf 2 personen worden gereserveerd! Een wandeling die je niet snel zult vergeten. Je komt oog in oog te staan met stadhouder Us Heit en zijn geliefde Anna van Oranje. Ze tonen Hofstad Leeuwarden op cabareteske wijze. Wandel mee langs de paleizen, tuinen, stallen, kerken en noem maar op. In 1,5 uur tijd beleef je Leeuwarden. En oplettende deelnemers kunnen leuke Oranje-prijzen winnen. Start en eind: Stadhouderlijk Hof Leeuwarden. Op verzoek is een ander vertrekpunt mogelijk. Deze wandeling past perfect in een actief en leerzaam dagje uit. Met bijzonder veel humor en originele vondsten. Geschiedenis is nog nooit zo leuk geweest. Prijs: € 12,50 per deelnemer. Geschikt vanaf ca. 10 jaar.

Wandelen
  • 0,19km van centrum
placeholder

Museumweekend in Fries Museum

In het weekend van 8 en 9 april is het weer museumweekend! Dit houdt in dat het Fries Museum weer allerlei leuke activiteiten voor jong en oud heeft georganiseerd. Voor slechts een euro kun je hieraan meedoen.

Dit is er ook nog
  • 0,20km van centrum
placeholder

Lezing: Onderduikers in huis

Hoe ga je als kind om met oorlog en de gevolgen daarvan? Trienke Postma-Friso was 6 jaar toen de Tweede Wereldoorlog begon. Bij haar thuis waren Joodse onderduikkinderen ondergebracht. Hoe ga je als gezin om met vreemde mensen in je huis? Hoe liep het af met deze kinderen? Trienke Postma-Friso vertelt over haar eigen ervaringen in deze interessante lezing op 29 april.

Dit is er ook nog
  • 0,20km van centrum
placeholder

Cursus Portrettekenen

De basis van een goed portret is altijd een goede tekening. Voordat je aan de slag gaat met kleur, is het belangrijk het werken met zwart-wit onder de knie te hebben. Bovendien is houtskool een erg fijn medium op zich, waar je allerlei mooie effecten mee kunt bereiken. In 5 lessen leer je de basis van het portrettekenen van Milan Smidt van de Klassieke Academie. De lessen vinden plaats op: 4 maart , 11 maart, 18 maart, 25 maart, 1 april. De lessen duren van 13.30 - 16.30 uur. De prijs is 142 euro, inclusief museumentree, materialen en koffie/thee. Met een museumkaart kost het slechts 124 euro inclusief.

Dit is er ook nog
  • 0,20km van centrum
placeholder

Museum Universiteit: Toerisme en het waddengebied

Toerisme is onlosmakelijk verbonden met het Waddengebied. Toerisme zorgt voor een geldstroom richting het gebied, maar kan ook negatieve gevolgen hebben voor dit UNESCO Wereld Erfgoed gebied. Hoe er uiteindelijk wordt omgegaan met toerisme en natuur wordt grotendeels bepaald door de keuzes wij als maatschappij maken. Voor het Waddengebied is het van groot belang dat er een goede balans is tussen menselijke activiteiten en bescherming van natuur en landschap. Idealiter zou er synergie moeten zijn tussen toerisme en natuurbescherming, waardoor ze elkaar juist kunnen versterken, in plaats van dat ze gezien worden als tegenpolen. Jasper Heslinga, MSc houdt zich dagelijks bezig met dergelijke ingewikkelde vraagstukken. Heslinga is als promovendus verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en is daarnaast onderzoeker bij het European Tourism Futures Institute (ETFI) in Leeuwarden. Zijn promotieonderzoek richt zich op toerisme in het Waddengebied. Hierbij staat de vraag centraal hoe toeristische ontwikkeling kan worden verbonden met natuurbescherming op een manier dat ze elkaar juist versterken en dat zowel mens als natuur hier van kunnen profiteren. In deze lezing geeft Jasper een klein inzicht in zijn proefschrift en gaat hij vooral in op de methoden van onderzoek die hij heeft gebruikt om de relaties tussen toerisme en natuur beter te kunnen begrijpen. datum: zondag 2 april 2017, tijd: 11.30 uur.

Dit is er ook nog
  • 0,20km van centrum
placeholder

Lezing: Sits schatten

Gieneke Arnolli is curator van de tentoonstelling Sitsen en auteur van de bijbehorende publicatie. Als geen ander is zij thuis in de kleurrijke wereld van deze bijzonder stof. Tijdens deze lezing op 22 april 2017 zal zij vertellen over de achtergrond van de sitsen die het museum in zijn collectie heeft. Wie bewaarde deze stoffen zo goed en waarom? In het Fries Museum wordt een grote collectie sits bewaard. Deze handbeschilderde katoen met veel bloemen uit India, werd door Portugezen al in de 16de eeuw meegenomen naar Europa. Pas na het midden van de 17de eeuw importeerde VOC de exotische sits naar Nederland en toen duurde het nog bijna een eeuw voordat de sits echt in de mode kwam. In Friesland werd het enorm populair voor kinderkleding, jakken en rokken en is vooral bekend door de Hindelooper klederdracht. Deze lezing vertelt u waarom sits zo populair kon worden en zo goed bewaard is gebleven.

Dit is er ook nog
  • 0,20km van centrum