Wat te doen in Leeuwarden?

Filters
placeholder

A Guide to Leeuwarden

Ga mee met de de lokale gidsen van A Guide to Leeuwarden. Zij kennen de verborgen plekken van de stad en vertellen graag over haar historie, maar weten ook de leukste winkels en mooiste graffiti te vinden. Natuurlijk weten ze ook waar je na de tour lekker kan eten of drinken. Boek een tour voor je verjaardag, buurtfeest, familieweekend of personeelsuitje. Wij kunnen verschillende wandelingen aanbieden met verschillende thema's. Kijk voor inspiratie op onze website

Groepsarrangementen
  • 0,00km van centrum
placeholder

Highlights Tour

Op zoek naar de historische hoogtepunten van Leeuwarden? Loop dan mee met de gratis stadswandeling van het Historisch Centrum Leeuwarden! Tijdens deze Highlights Tour neemt een deskundige Leeuwarder je mee door de stad. De gids vertelt uiteraard over het bijzondere verhaal van de Oldehove en over de Friese stadhouders bij het Princessehof. Benieuwd naar deze wandeling? Het hele jaar door kun je iedere zondagmiddag om 13:15 uur aansluiten bij de Highlights Tour. De wandeling start bij het HCL (Groeneweg 1) en duurt anderhalf a twee uur. De wandelingen zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de gids is natuurlijk altijd welkom! Op officiële feestdagen zijn er geen wandelingen en tijdens sommige festiviteiten wordt de wandeling aangepast. Bij het HCL bieden we ook op maat gemaakte wandelingen voor groepen. Jij vraagt wij draaien! Na de boeking kun je in overleg met je gids zelf de wandeling samenstellen. Er bestaat ook een boekje van deze route, te koop bij VVV Leeuwarden. Dit boekje kost €7,50.

Wandelen
  • 0,01km van centrum
placeholder

Stadswandelingen van het Historisch Centrum Leeuwarden

Historische stadswandeling met een echte 'Liwwadder' gids is de ideale manier om de stad te ontdekken! Het Historisch Centrum Leeuwarden beschikt over een groep enthousiaste en deskundige gidsen die vertellen over de boeiende geschiedenis van de stad. De wandelingen voeren langs hoogtepunten van de stad, vele monumenten, oude grachten, schilderachtige hofjes en vergeten steegjes. Na een stadswandeling kijk je met andere ogen naar de stad. Je kunt met een eigen groep onder leiding van een gids een stadswandeling op maat maken of een themawandeling boeken. Stadswandelingen zijn ook mogelijk in het Engels en andere talen. De wandelingen duren circa 1.5 uur. De wandelingen zijn ook geschikt voor kinderen en minder validen. In overleg is bijna alles mogelijk! Een stadswandeling kost 45 euro.

Groepsarrangementen
  • 0,01km van centrum
placeholder

ARCHEOLOGISCHE FIETSTOCHT

Archeoloog Evert Kramer en Tom Sandijck van de werkgroep Archeologie van Aed Levwerd leiden u door het gebied ten zuid oosten van Leeuwarden langs dorpen, kerken, terpen en andere sporen van de oudste geschiedenis. De tocht start bij het Archeologisch Steunpunt in het HCL. Plaats: Historisch Centrum Leeuwarden / HCL (Groeneweg 1). Aanvang 14:00 uur. Duur: 2 à 2,5 uur. Kosten: €2,50 p.p. Maximaal 25 deelnemers. Opgave wenselijk (via historischcentrum@leeuwarden.nl). Organisatie: HCL en Aed Levwerd. [Foto: De archeologische fietstocht van 29 april 2017; bij de stinswier in jellum. Fotograaf: Tom Sandijck]

Fietsen
  • 0,02km van centrum
placeholder

Het geheim van Marijke Meu

Tijdens een theatrale stadswandeling maakt u op een verrassende wijze kennis met het Oranje-verleden van hofstad Leeuwarden. De populaire regentes Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765) leidt u langs de historische woon- en werkplekken van de Friesche Nassaus. Daarbij wordt ze bijgestaan door haar toegewijde hofmaarschalk Baron van Welefelt. U bezoekt onder andere Koninklijk Paleis Het Stadhouderlijk Hof en neemt een kijkje in de originele eetkamer van Marijke Meu, in haar paleis het Princessehof, eventueel met koffie en gebakje. Maar welk geheim koestert de Princesse toch zo zorgvuldig...? De wandeling is educatief, interactief en humoristisch. Een theatervoorstelling met de oude hofstad als decor. Bekijk Leeuwarden eens op een heel andere manier, met uw familie, collega's of vrienden.

Bijzondere gebouwen - Wandelen
  • 0,05km van centrum
placeholder

De Smakelijke Stadswandeling

Na een hartelijke ontvangst onder het genot van koffie/thee en oranjekoek in deze nostalgische gelegenheid, gaan jullie op pad. We maken een tour dwars door de stad langs de leukste straatjes. Onderweg horen jullie verhalen over Leeuwarden van onze gids, over vroeger en nu. Hippe, nostalgische en smakelijke winkels hebben een traktatie klaar staan speciaal voor jullie besloten gezelschap, van smoothies tot Friese kaasjes, van Mediterraanse hapjes tot lekkere sapjes. Leer Leeuwarden kennen op de lekkerste manier! We sluiten af met een uitgebreide proeverij van lokale streekproducten… Geniet van deze smakelijke ontdekkingstocht! Prijs: € 27,50 p.p. (vanaf 8 personen)

Groepsarrangementen
  • 0,06km van centrum
placeholder

Sherlock Holmes Citygame

Na de uitleg onder het genot van een consumptie gaat elk team op pad met een tablet. Als een ware Sherlock Holmes combineer je logica en inlevingsvermogen met veldwerk om de voorafgaande gebeurtenissen te reconstrueren en zo het moordmysterie op te lossen. Speur door de stad naar aanwijzingen over het moordwapen. Win het vertrouwen van getuigen, want die hebben vaak waardevolle informatie over het uiterlijk van de dader. En, last but not least, leg je al je ingevingen direct vast op de gevoelige plaat – of je loopt het risico dat een andere detective met de eer gaat strijken. Ben je erachter waar de moord is gepleegd of de manier waarop? Even een fotootje. Na afloop bekijken we welk team het grootste “Sherlock” gehalte heeft. Natuurlijk met een drankje erbij. Vergeet misdaadromans, CSI en Cluedo. In deze meeslepende Citygame steek je de handen uit de mouwen. Een eersteklas breinbreker die van elk bedrijfsuitje, jubileum en vrijgezellenfeest een avontuur maakt! Prijs: € 29,50 p.p. (vanaf 10 personen)

Groepsarrangementen
  • 0,06km van centrum
placeholder

Ontdek Historisch en Culinair Leeuwarden

We beginnen met koffie/thee in een gezellig etablissement. Daarna: de populairste wandeling is die door historisch Leeuwarden. Een prachtige rondleiding door het hart van de oude binnenstad. Deze ontdekkingsreis gaat langs vele boeiende rijksmonumenten, straten en stegen. De gids vertelt alles over het ontstaan van de stad en zijn roerige geschiedenis. Via de karakteristieke “pijpen” lopen jullie over de grachten en zien onze schatten als de Oldehove, Princessehof, Prinsentuin, Gasthuizen, Waag, Grote Kerk, Stadhuis en Stadhouderlijk Hof. Vervolgens worden jullie ontvangen in het Beerenburgmuseum. Hier krijgen jullie uitleg over de bereidingswijze en de geschiedenis van de distilleerderij. Natuurlijk zal er aan het eind van de vertelling ook nog een kruidenbitter geproefd worden. De Friese hoofdstad aanschouwen vanaf het water is misschien wel Leeuwarden op z’n mooist! Voor jullie besloten gezelschap ligt een praam met schipper/gids klaar. Een ontdekkingstocht door de grachten van het Naauw, de Kelders, de Voorstreek, de Ee buurt, de Prinsentuin, het Schavernek en de Nieuwestad. We eindigen met een uitgebreid driegangen keuzediner; een welverdiende afsluiter. Prijs: € 59,50 p.p. (vanaf 10 personen)

Groepsarrangementen
  • 0,19km van centrum
placeholder

Stadswandeling met Anna & Us Heit

Deze onvergetelijke, theatrale stadswandeling kan al vanaf 2 personen worden gereserveerd! Een wandeling die je niet snel zult vergeten. Je komt oog in oog te staan met stadhouder Us Heit en zijn geliefde Anna van Oranje. Ze tonen Hofstad Leeuwarden op cabareteske wijze. Wandel mee langs de paleizen, tuinen, stallen, kerken en noem maar op. In 1,5 uur tijd beleef je Leeuwarden. En oplettende deelnemers kunnen leuke Oranje-prijzen winnen. Start en eind: Stadhouderlijk Hof Leeuwarden. Op verzoek is een ander vertrekpunt mogelijk. Deze wandeling past perfect in een actief en leerzaam dagje uit. Met bijzonder veel humor en originele vondsten. Geschiedenis is nog nooit zo leuk geweest. Prijs: € 12,50 per deelnemer. Geschikt vanaf ca. 10 jaar.

Wandelen
  • 0,20km van centrum
placeholder

Rondvaartarrangementen incl. koffie/lunch/diner en ijs.

Ervaar het historisch verleden van Culturele Hoofdstad Leeuwarden vanaf het water in een praam van De Wartenster. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk, o.a. gecombineerd met koffie/lunch of diner aan het water bij Restaurant Onder de Kelders en een ambachtelijk ijsje bij IJssalon MIN12.

Groepsarrangementen
  • 0,21km van centrum